Ο ισραηλινός στρατός προελαύνει στη Γάζα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ προχωρά ακάθεκτο στη δεύτερη φάση του πολέμου με τη Χαμάς, με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να προελαύνουν όλο και πιο βαθιά στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, επιδιδόμενες σε σφοδρές συγκρούσεις με τους -αποφασισμένους για όλα – μαχητές της παλαιστινιακής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

«Στη διάρκεια της νύχτας αυξήσαμε τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, επισημαίνοντας πως «οι άμαχοι στη βόρεια Γάζα και την Πόλη της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν -προσωρινά- νότια του ποταμού Wadi Gaza, σε μια ασφαλέστερη περιοχή, όπου μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα».

Την ίδια ώρα, ο εφιάλτης δεν έχει τέλος για τους εκατομμύρια εγκλωβισμένους και εκτοπισμένους αμάχους του παλαιστινιακού αυτού θυλάκου, με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς να ανακοινώνει σήμερα πως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 8.000, με τους μισούς εξ αυτών να είναι παιδιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Κι αυτό τη στιγμή που η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε νέες προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές για άμεση εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 16.000 άμαχοι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, αναφέροντας, παράλληλα, πως «από σήμερα το πρωί υπήρχαν επιδρομές σε απόσταση 50 μέτρων από το νοσοκομείο».

Από την πλευρά του, το Ισραήλ φέρεται πως ετοιμάζεται να επιτρέψει μεγάλη αύξηση της βοήθειας στη Γάζα τις ερχόμενες μέρες, καθώς, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, δεσμεύτηκε να μεταφέρει 100 φορτηγά βοήθειας την ημέρα στη Γάζα, μέσω της συνοριακής διάβασης με την Αίγυπτο.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανάρτησαν στην πλατφόρμα X βίντεο που αποτυπώνει άρμα μάχης του Ισραήλ να επιχειρεί εντός της Γάζας πλαισιωμένο από στρατιώτες. «Καθώς συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις μας στη βόρεια Γάζα: Η Ισραηλινή Αεροπορία καθοδηγούμενη από στρατιώτες των IDF, έπληξε δομές της Χαμάς. Χτυπήθηκαν θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και θέσεις παρατήρησης. Πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Μάλιστα, σε βίντεο που φέρεται να τραβήχτηκε χθες Σάββατο και αναρτήθηκε στα social media, στρατιώτες των IDF εμφανίζονται να τοποθετούν μια ισραηλινή σημαία στην οροφή ενός ξενοδοχείου στη Γάζα. «Στρατιώτες του 52 Τάγματος της Ταξιαρχίας 401 ανεμίζουν την ισραηλινή σημαία στην καρδιά της Γάζας, δίπλα στην παραλία», ακούγεται να λέει ένας στρατιώτης στο βίντεο, που τραβήχτηκε αρκετά μίλια βόρεια της κεντρικής πόλης της Γάζας. «Δεν θα συγχωρήσουμε, ούτε θα ξεχάσουμε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη», σημειώνεται στο εν λόγω βίντεο.

Όπως δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, τις τελευταίες 24 ώρες έπληξαν 450 στόχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, παρατηρητηρίων και θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων, καθώς και άλλους 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της περιοχής. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν, επίσης, ότι χτύπησαν και έναν πυρήνα στο νότιο Λίβανο, που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση με αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο κοντά στη βόρεια κοινότητα Avivim. Το περιστατικό έρχεται εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων με πυραύλους και ρουκέτες από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ