Οι NYT υποστηρίζουν πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες θεωρούσαν «χάσιμο χρόνου» την παρακολούθηση της Χαμάς!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες πληροφορίες ήρθαν στο «φως» για το ανεπίτρεπτο φιάσκο των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα το φρικιαστικό λουτρό αίματος που προκάλεσαν μαχητές της Χαμάς το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου, το οποίο θα θυμούνται για πάντα όχι μόνο οι Ισραηλινοί, αλλά ολόκληρος ο κόσμος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ που δημοσίευσαν οι «New York Times», η μονάδα «8.200», η ειδική μονάδα μυστικών επιχειρήσεων και παρακολουθήσεων του ισραηλινού στρατού, είχε διακόψει την παρακολούθηση των φορητών ασυρμάτων των μελών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έναν χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κρίνοντας την επιχείρηση «χαμένο κόπο».

Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών τα τελευταία χρόνια είχαν, είχαν περιορίσει τη συλλογή πληροφοριών για τη Χαμάς, έχοντας πεισθεί ότι το Ισραήλ είχε καταφέρει να ελέγξει τους κινδύνουςπου προέρχονταν από τη δράση της παραστρατιωτικής αυτής οργάνωσης που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Με βάση πληροφορίες από πέντε μη κατονομαζόμενα πρόσωπα, τα οποία είχαν γνώση των εκτιμήσεων και των συμπερασμάτων της ισραηλινής ηγεσίας σχετικά με τη Χαμάς, η επίσημη εκτίμηση των υπηρεσιών Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ από τον Μάιο του 2021, ήταν ότι η οργάνωση δεν είχε λόγο να εξαπολύσει επίθεση από τη Γάζα, η οποία και θα προκαλούσε μία καταστροφική απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ. Αντ’ αυτού, οι ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών θεωρούσαν ότι η Χαμάς προσπαθούσε να πυροδοτήσει τη βία κατά των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, που διοικείται από την αντίπαλό της, την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Αγύριστο κεφάλι» ο Νετανιάχου

Όπως αναφέρουν στο ίδιο άρθρο οι «New York Times», Ισραηλινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προσπαθούσαν επί μήνες να προειδοποιήσουν τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου για το γεγονός ότι η πολιτική αναταραχή που είχε προκαλέσει η εσωτερική του ατζέντα, και ειδικότερα το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας προς το συμφέρον του, είχε αποδυναμώσει την ασφάλεια του Ισραήλ και είχε ενισχύσει τους εχθρούς του.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχισε την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής του. Μάλιστα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο να αρνηθεί να συναντήσει έναν στρατηγό, ο οποίος ήθελε να τον ενημερώσει για την ύπαρξη απειλής, βάσει απόρρητων πληροφοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ