Ο ισραηλινός Στρατός προελαύνει στην Λωρίδα της Γάζας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσειςεντός της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες συνοδεύονται από αδιάκοπους βομβαρδισμούς. Στους ισχυρισμούς του Ισραήλ πως προελαύνει με ταχείς ρυθμούς στον παλαιστινιακό θύλακο η Χαμάς απαντά πως πρόκειται για «θέατρο».

Ο ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι άρματα μάχης έχουν σε εισχωρήσει βάθος έως και 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Χαμάς να διαψεύδει υποστηρἰζοντας ότι «τα τεθωρακισμένα μπήκαν μόνον σε άδειες φάρμες και σε περιοχές που είχαν χτυπηθεί. Επομένως, αυτό που κάνουν δεν είναι στρατιωτική επιτυχία. Είναι απλά θέατρο».

Δορυφορικές φωτογραφίες, που δημοσίευσαν οι New York Times, δείχνουν ισραηλινά τανκς να βρίσκονται στην λεωφόρο Αλ Μπαχρ στην Γάζα, που διασχίζει την Λωρίδα από την παραλία προς την Τζαμπάλια.

Η διασταύρωση των οδών Μπαχρ και Ρασίντ είναι σημαντική για τις IDFαναφέρει η Jerusalem Post. Η Ρασίντ είναι ένας μεγάλος δρόμος που εκτείνεται από Βορρά προς Νότο. Ξεκινά περίπου ένα χιλιόμετρο νότια των συνόρων και εκτείνεται σε όλο το μήκος του νότου, περνώντας από τον καταυλισμό Σάτι και το λιμάνι της Γάζας προτού κατευθυνθεί προς τη, νότια περιοχή της Λωρίδας.

Ανθρωπιστική κρίση

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τεράστια ανθρωπιστική κρἰση στην Λωρίδα της Γάζας και κάνουν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ανθρωῖστικών διαδρόμων.

Αξιωματούχος του ΠΟΥ προειδοποίησε σἠμερα ότι επίκειται «καταστροφή της δημόσιας Υγείας» στην Γάζα με φόντο τον υπερπληθυσμό, τους μαζικούς εκτοπισμούς και τις ζημιές στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.

Παράλληλα, διεμήνυσε με αγωνἰα τον κίνδυνο βρεφικών θανάτων λόγω αφυδάτωσης, με διαθέσιμο μόνο το 5% των κανονικών αποθεμάτων νερού. Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ανέρχεται σε 8.525, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ανάμεσά τους είναι 3.542 παιδιά

Τελεσίγραφο σε Μπάιντεν από μουσουλμάνους Δημοκρατικούς

Αυστηρές προειδοποιήσεις απηύθυναν μουσουλμάνοι Αμερικανοί και ακτιβιστές του Δημοκρατικού Κόμματος στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Στο τελεσίγραφο προς τον Τζο Μπάιντεν τονίζουν πως εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσει εκεχειρία στην Γάζα, θα κινητοποιήσουν εκατομμύρια μουσουλμάνους ψηφοφόρους προκειμένου να αναστείλουν τις δωρεές τουςγια την εκστρατεία επανεκλογής του και να μην τον ψηφίσουν στις προεδρικές του 2024.

Το Εθνικό Μουσουλμανικό Δημοκρατικό Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος από Πολιτείες που ενδέχεται να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα -Μίσιγκαν, Οχάιο και Πενσιλβάνια- κάλεσαν τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς το Ισραήλ για να υπάρξει εκεχειρία μέχρι τις 23:00 απόψε.

Μέση Ανατολή: Νεκρός ένας από τους εγκεφάλους της Χαμάς – Ο ισραηλινός στρατός προχωρά στα βάθη της Γάζας

Δεν έχουν τέλος οι σφοδρές μάχες στην Μέση Ανατολή, με τις σειρήνες να ηχούν συνεχώς, την ώρα που οι βομβαρδισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Ο ισραηλινός στρατός έχει καταφέρει να εισχωρήσει βαθιά στην περιοχή, ενώ έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα το πρωί, ότι έπεσε νεκρός ένας από τους «εγκεφάλους» της Χαμάς, που οργάνωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, στο νότιο Ισραήλ. Την πληροφορία έδωσε στο «φως» ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ.

Πρόκειται για τον διοικητή της Χαμάς που ενορχήστρωσε τις επιθέσεις εναντίον του Ερέζ και του Νετίβ Χαασάρα κατά τη διάρκεια της σφαγής στην οποία προχώρησε η τρομοκρατική οργάνωση. Ο Naseem Abu Ajina ήταν διοικητής του τάγματος Beit Lahia στο βόρειο τμήμα της Χαμάς και ο θάνατός του προήλθε από αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για τις εναέριες δυνάμεις της Χαμάς και εργάστηκε για την ανάπτυξη των drones και των αλεξίπτωτων πλαγιάς της τρομοκρατικής ομάδας. «Η εξάλειψή του αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς να διαταράξει τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού, στη Λωρίδα της Γάζας»,αναφέρει ο IDF.

Ο στρατός προχωρά στα βάθη της Γάζας

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός προχωρεί «μεθοδικά» μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αποκλείει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο, πράγμα που ζητούν αρκετές ημέρες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που κάνουν λόγο για καταστροφική κατάσταση στο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί πως «τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται σε διάφορα τμήματα της βόρειας περιοχής της Λωρίδας της Γάζας». Συμπλήρωσε δε, πως«έχουν εισέλθει βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μπουλντόζες. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε εμάς».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί κατήγγειλε πως η «η φούχτα των οχηματοπομπών που πήραν άδεια να περάσουν από τη Ράφα δεν είναι τίποτα σε σχέση με τις ανάγκες των πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα». Ο ίδιος ζήτησε μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία έχει γίνει ζήτημα ζωής ή θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους».

Για την Ουάσιγνκτον, σύμμαχο του Ισραήλ, μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι «η σωστή απάντηση προς το παρόν», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος έκανε μάλλον λόγο για «ανθρωπιστικές παύσεις».

Τόνοι βοήθειας παραμένουν αποκλεισμένοι

Ως εκ τούτου, τόνοι βοήθειας συσσωρεύονται στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα, περιμένοντας να επιθεωρηθούν από το Ισραήλ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μόνο 117 φορτηγά με βοήθεια έχουν φθάσει από τις 21 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία υποβάλλεται σε ισραηλινό αποκλεισμό ήδη από το 2007 και την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ χθες, Δευτέρα, το πρωί. Το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το COGAT, ανακοίνωσε σήμερα πως άλλα 39 φορτηγά έφθασαν χθες.

Η Χαμάς υποστηρίζει πως 8.306 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου. «Σχεδόν 70% των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί είναι παιδιά και γυναίκες. Δεν μπορεί να πρόκειται για ‘παράπλευρες απώλειες’», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Λαζαρινί.

Στη Γάζα, οι γιατροί «κάνουν επεμβάσεις ακόμη και στο πάτωμα» και καισαρικές ή «ακρωτηριασμούς παιδιών χωρίς αναισθησία» λόγω έλλειψης φαρμάκων, κατήγγειλαν χθες, Δευτέρα, οι Γιατροί του Κόσμου (MDM).

Λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού, «οι άνθρωποι πίνουν νερό της θάλασσας, οι άνθρωποι της ομάδας μου έχουν διάρροιες, τα παιδιά τους μέσα σε μερικές ημέρες θα έχουν αφυδατωθεί», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Κορτί.

Μια όμηρος απελευθερώθηκε

Στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, στς 7 Οκτωβρίου. Εκατοντάδες άνδρες της Χαμάς διείσδυσαν από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος για να πραγματοποιήσουν την πιο φονική επίθεση από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, προκαλώντας βαθύ τραύμα στην ισραηλινή κοινωνία. Απήγαγαν επίσης εκατοντάδες ανθρώπους, 238 από τους οποίους εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια τους, όπως δήλωσε σήμερα ο Κόνρικους.

Μία από αυτούς ήταν και η στρατιωτικός που απελευθερώθηκε χθες κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης. Παράλληλα, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε χθες, Δεύτερα, το θάνατο της Σάνι Λουκ, μιας Γερμανοϊσραηλινής που είχε απαχθεί. «Βρέθηκε το κρανίο της», οι δήμιοί της, της «έκοψαν το κεφάλι», δήλωσε συγκινημένος ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.

«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση ώστε η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους», δήλωσε η Άντβα Αντάρ, μια Γαλλοϊσραηλινή της οποίας η γιαγιά απήχθη, φθάνοντας χθες το βράδυ στο Παρίσι μαζί με μια δεκαριά οικογένειες γαλλοϊσραηλινών ομήρων για «να ακουστούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ