Αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ – ο διορισμός πρόκληση του πρέσβη και η παρέμβαση Μπλίνκεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να πιέζουν έμμεσα αλλά και πλέον άμεσα για αναστολή της στρατιωτικής επιχείρηση του Ισραήλ. Τις τελευταίες ώρες όμως αυτό φαίνεται να κλιμακώνεται.

Πρώτο δείγμα, ήταν η τοποθέτηση του Jacob J. Lew, στην θέση του Πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ένα πρόσωπο, που είναι κόκκινο πανί για το Ισραήλ!

Η συγκεκριμένη πρόταση των Δημοκρατικών για την νευραλγική αυτή θέση, ειδικά λόγω των τελευταίων εξελίξεων, συνάντησε την λυσσαλέα αντίθεση των περισσότερων Ρεπουμπλικανών λόγω του ότι διαδραμάτισε «βασικό ρόλο» για την κυβέρνηση Ομπάμα στην αποτυχημένη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Συμφωνία κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί ισχυρίστηκαν ότι ο Lew επέδειξε «υποστηρικτική στάση» στο Ιράν.

Ακολούθησε η συνομιλία του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Μπλίνκεν, με τον πρόεδρο του Ισραήλ, η οποία ήταν άκρως κατευναστική και τελείως αντίθετη με την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ έναντι της Γάζας.

Ο ίδιος ο Μπλίνκεν μάλιστα, ανάρτησε το ακόλουθο μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας:

«Μίλησα με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Isaac Herzog σχετικά με τις προσπάθειες προστασίας των πολιτών των ΗΠΑ. Φέρτε τους ομήρους πίσω στο σπίτι. Να αυξηθεί  επειγόντως ο ρυθμός και ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα για διανομή στους Παλαιστίνιους αμάχους· και να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης».

Μιλάμε για τρία σημεία με τα οποία το Ισραήλ διαφωνεί κάθετα.

Στο θέμα των ομήρων, το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναστείλει την πολεμική επιχείρηση ή να δεχθεί κατάπαυση του πυρός προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή των ομήρων.

Στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ την επιτρέπει με το σταγονόμετρο.

Όσον αφορά την επέκταση της σύγκρουσης, το Ισραήλ ήδη πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ σε Λίβανο αλλά και Συρία.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Πρακτικά, το Ισραήλ δεν χρειάζεται την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς. Χρειάζεται όμως την πολιτική στήριξη του Λευκού Οίκου, προκειμένου να μην βρεθεί απομονωμένο και από τη Δύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ