Η Κίνα διέγραψε το Ισραήλ από τους ψηφιακούς χάρτες της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δύο μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες διέγραψαν το όνομα του Ισραήλ από τους ψηφιακούς τους χάρτες, γεγονός που πυροδότησε εκτεταμένη διαμάχη μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου στο Πεκίνο, ειδικά υπό το φως της προσεκτικής προσέγγισης που ακολούθησε η Κίνα στην αναπαράσταση χαρτών, καθώς το Πεκίνο είχε προηγουμένως επιβάλει πρόστιμα σε χάρτες που δεν συμμορφώνεται με τις εδαφικές διεκδικήσεις της.

Η διαγραφή του Ισραήλ από τους χάρτες έρχεται εν μέσω αυξανόμενου αισθήματος κατά του Τελ Αβίβ στις κινεζικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μεγάλης υποστήριξης προς την Παλαιστίνη από την αρχή της «Πλημμύρας του Αλ Άκσα».

Το Ισραήλ εξαφανίζεται από τον χάρτη

1 8

Η αμερικανική Wall Street Journal ανέφερε ότι οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες Baidu και Alibaba έχουν σταματήσει να εμφανίζουν το όνομα του Ισραήλ στους χάρτες τους από το πρωί της Δευτέρας, περιγράφοντας αυτό το βήμα ως αντανάκλαση της «διπλωματίας του Πεκίνου στην περιοχή».

 Η αμερικανική εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι ο χάρτης δείχνει τα σύνορα και τις πόλεις του Ισραήλ, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομά του, σε αντίθεση με άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Αίγυπτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Jonathan Cheng, Διευθυντής του China Bureau της Wall Street Journal, δήλωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού του Alibaba, ο οποίος ταιριάζει με τη διφορούμενη διπλωματία του Πεκίνου και έρχεται σε αντίθεση με το ενδιαφέρον του για τους χάρτες.

Εχθρότητα προς το Ισραήλ

Οι αμερικανικοί New York Times σχολίασαν αυτό το θέμα, λέγοντας ότι η λήψη ενός τέτοιου βήματος αντανακλά την ξεκάθαρη εχθρότητα προς το Ισραήλ από την Κίνα.

Σε επιβεβαίωση του επιχειρήματός της, είπε επίσης ότι η China Broadcasting Corporation είχε συζητήσει, μέσω κινεζικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, «το δίλημμα των Εβραίων που ελέγχουν δυσανάλογη ποσότητα αμερικανικού πλούτου».

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Karis Witt, εκτελεστικός διευθυντής του Signal Group, μιας ισραηλινής δεξαμενής σκέψης που επικεντρώνεται στην Κίνα, σχολίασε: «Είναι σαφές ότι η κινεζική κυβέρνηση μεταφέρει ένα μήνυμα ότι είναι ανεκτική».

Υποστηρίζει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του ισραηλινού στρατού κατοχής και των παρατάξεων της Παλαιστινιακής αντίστασης, η Κίνα έχει τονίσει την ανάγκη επίτευξης μιας δίκαιης και συνολικής λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα στη βάση της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Πεκίνο υποστηρίζει επίσης επίσημα την ίδρυση ενός «ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους» με βάση τα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την «Πλημμύρα Al-Aqsa» και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από άνδρες της Παλαιστινιακής αντίστασης, παρά την Ισραηλινή και αμερικανική πίεση, αντίθετα, επέμενε στην αναγκαιότητα μιας λύσης δύο κρατών και στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ