Πολύ μεγάλος ο σεισμός στην Εύβοια: 5,2 Ρίχτερ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ταρακουνήθηκαν» για τα καλά οι κάτοικοι της Εύβοιας από την έντονη σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν, που σημειώθηκαν νωρίτερα.

Αισθητή η σεισμική δραστηριότητα σε Αττική, Βοιωτία, Κορινθία και Αργολίδα.

Συγκεκριμένα, ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Εύβοια στις 8.26 το πρωί, με επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κατέγραψε τον ίδιο σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος που υπολογίζεται στα 14,2 χλμ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, ενώ σημειώθηκε μετασεισμός 3 Ρίχτερ στις 8.51. Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση 11 Χλμ. ΔΒΔ του Λιμνιώνα Ευβοίας και ακολούθησε άλλη μια στις 8.33 μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές, ενώ ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι.

Ευθύμιος Λέκκας: «Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς»

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε σχετικά ότι, «πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή».

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση» είπε. Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. Όπως διευκρινίζει ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Έπεσε η ψευδοροφή του Α.Τ Μαντουδίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, υλικές ζημιές καταγράφηκαν στο Α.Τ Μαντουδίου, καθώς έπεσε η ψευδοροφή του κτιρίου, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός τόνισε ότι ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ έχει επίκεντρο στην περιοχή στο Πήλι και ότι έχουν γίνει κατολισθήσεις σε κάποιες περιοχές. Επίσης έχουν μικρές υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις που έχουν σπάσει τζάμια κυρίως στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Τα σχολεία σταμάτησαν τα μαθήματα και έβγαλαν τα παιδιά έξω .Οι δήμαρχοι θα αποφασίσουν για το εάν θα συνεχίσουν τα μαθήματα. Η περιφέρεια σπεύδει με τους μηχανισμούς της για τον έλεγχο που απαιτείται.

Έλεγχος στα σχολεία της Β. Εύβοιας

Αυτή την ώρα, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καντζούρας με την αστυνομία συντονίζονται ώστε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στα κτίρια των σχολείων κυρίως, αλλά και στα δημόσια κτίρια του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ