Η Ελλάδα άφησε τα Αραβικά Εμιράτα στην αγκαλιά της Τουρκίας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο και να διαφήμιζε η κυβέρνηση τις σχέσεις και συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα, πάλι η Τουρκία μας προλαβαίνει στη στροφή, αφού στο Αμπού Ντάμπι πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση η κοινή επιτροπή του «Συμβουλίου Ισορροπίας» και της «Τουρκικής Αρχής Αμυντικών Βιομηχανιών». Και ας είχε επισκεφτεί ο Δένδιας δυο φορές, τον Ιούνιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2021.

Η συνάντηση αποτελεί το επιστέγασμα της συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιοκαι αφορούσε τομείς συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών.

Δεκατρείς συμφωνίες υπέγραψε ο Ερντογάν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινής συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων στην προηγμένη τεχνολογία που σχετίζονται με τον μελλοντικό οδικό χάρτη και την υλοποίηση αμυντικών έργων.

Επίσης, υπήρξε ευρεία ανάλυση για την ανταλλαγή προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης και γνώσεων στον τομέα της άμυνας και ασφάλειαςμεταξύ των δύο χωρών, εκτός από την ανταλλαγή οραμάτων και απόκτησης εμπειριών σε επιχειρήσεις αμυντικών συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχε μεταβεί ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την ενίσχυση συνεργασίας. Η δε Τουρκία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΑΕ και η αξία του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών κατά την περίοδο από το 2013 έως το 2022 ανήλθε σε περισσότερα από 103 δισεκατομμύρια δολάρια.

Της συνάντησης των επιτροπών είχε προηγηθεί συνολική συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης που στοχεύει να αυξήσει τον όγκο του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αραβικών Εμιράτων κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως αναφέρει αραβικό δημοσίευμα:

«Η Εξοχότητά του Μουαμάρ Αμπντουλάχ Αμπού Σεχάμπ, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συμβουλίου Tawazun, δήλωσε με την ευκαιρία:

«Η διεξαγωγή των συνεδριάσεων της επιτροπής εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνολικής Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης Εμιράτων-Τουρκίας, η οποία εξυπηρετεί τα μελλοντικά οράματα των δύο χωρών και επιδιώκει να διερευνήσει τρόπους κοινής συνεργασίας για την επίτευξη συνέχειας στην αύξηση των επενδύσεων σε διάφορους τομείς».

Επιβεβαίωσε τη σταθερή δέσμευση του Συμβουλίου Tawazun να ενισχύσει τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και να εξετάσει τις προοπτικές συνεργασίας με τρόπο που να εξυπηρετεί διμερή συμφέροντα στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της αμυντικής βιομηχανίας, μέσω της εφαρμογής των καθιερωμένων σχεδίων που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Σερίφ Χασέμ αλ Χασέμι, προϊστάμενος του επιχειρησιακού Γραφείου Tawazun, επεσήμανε ότι η πρώτη συνάντηση της μεικτής επιτροπής έθεσε τα θεμέλια για μια βιώσιμη στρατηγική εταιρική σχέση και σχεδιάζει να συνεχίσει τη διαδικασία προόδου μεταξύ των δύο χωρών. Και ότι η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος 2024 στη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μουσταφά Σουκρ, Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Αρχής Αμυντικών Βιομηχανιών, δήλωσε:

«Εμείς στην Αρχή αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας με τα ΗΑΕ και το Συμβούλιο Tawazun είναι ο κύριος εταίρος μας στην περιοχή καθώς και οι δύο πλευρές έχουν τις διαθέσιμες δυνατότητες για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου τον περασμένο Ιούλιο ήταν ένα παράθυρο ενίσχυσης και εδραίωσης της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και ότι «επιδιώκουμε να επιτύχουμε αυτή τη συνεργασία με την υλοποίηση γόνιμων έργων υπό τις οδηγίες της ηγεσίας» των δύο χωρών».

tourkia emirata

ΔΗΜΟΦΙΛΗ