Αιφνιδίως ο Μπλίνκεν στη Δυτική Όχθη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πάνω κάτω ήρθαν στην διπλωματία νωρίτερα σήμερα καθώς ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Δυτική Όχθη πριν μεταβεί στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρόγραμμά του.

Εκεί, είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να επεκταθεί στη Δυτική Όχθη.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.

Αναμένεται η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Τουρκία με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να επιβεβαιώνει ότι θα μεταβεί εκεί ο Αμερικανός υπουργός σήμερα και αύριο.

Επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό Μαγκάζι – 45 οι νεκροί λέει η Χαμάς

Σαράντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 περίπου άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό χθες βράδυ στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Ο αριθμός των μαρτύρων από τη σφαγή του Μαγκάζι αυξήθηκε στους 45», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ Αλ-Κούντρα είχε αρχικά κάνει λόγο για «πάνω από 30 μάρτυρες» που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «μετά τη σφαγή που έγινε από την κατοχή στον καταυλισμό Μαγκάζι».

Η πλειονότητα των θυμάτων «είναι παιδιά και γυναίκες», ανέφερε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι σπίτια έγιναν άμεσοι στόχοι.

Ο φωτορεπόρτερ του τουρκικού πρακτορείου Anadolu Μουχαμάντ Αλαλούλ, του οποίου το σπίτι κατέρρευσε μερικώς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα τέσσερα παιδιά του –Αχμέντ, Καΐς, Ραχάφ και Κενάν— καθώς και τέσσερα από τα αδέλφια του σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι το ισραηλινό χτύπημα στο Μαγκάζι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 38 Παλαιστίνιους και προκάλεσε τον τραυματισμό 100 ανθρώπων.

Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων είχε μεταδώσει προηγουμένως ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 51. Ο Μαρούφ δήλωσε ότι παραμένει απροσδιόριστος ο αριθμός των αγνοουμένων ενώ οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να τους εντοπίσουν κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές του.

Αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών στη Γάζα δήλωσαν χθες ότι πάνω από 9.488 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που ξέσπασε όταν η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας πάνω από 240 ομήρους.

Η επίθεση και η πολιορκία του Ισραήλ έχουν προκαλέσει διεθνώς έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα. Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποίησαν χθες διαδηλώσεις σε πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, η Κωνσταντινούπολη, η Τζακάρτα και η Ουάσινγκτον, απαιτώντας κατάπαυση πυρός. Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να καταγγείλουν την πολιτική πολέμου του Τζο Μπάιντεν και να απαιτήσουν κατάπαυσης πυρός.

Στην Ινδονησία, την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, ο υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι είπε στους δεκάδες χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Τζακάρτα ότι η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και ότι θα στείλει και δεύτερο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ