Με καλάθια και πανέρια δεν αποδυναμώνεται η ακρίβεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει η Ιωάννα Λιούτα
Τα καταχρεωμένα νοικοκυριά περιορίζουν δραστικά τις δαπάνες για βασικά είδη διατροφής .Οι κλασικές φιλελεύθερες έως και νεοφιλελεύθερες συνταγές στην οικονομία που επιμελώς εφαρμόζονται δεν αποκλιμακώνουν την ακρίβεια αλλά την μεγεθύνουν προς όφελος των λίγων.
  Σύμφωνα με έρευνα της Interview ένα στα τρία νοικοκυριά είναι καταχρεωμένο σε Τράπεζες και στην εφορία και αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του:
  Το 35% των νοικοκυριών έχει τραπεζικό δάνειο
το 36% έχει χρέος σε πιστωτική κάρτα . Επίσης
το 30% έχει χρέος προς την εφορία,
το 17% έχει χρέος σε λογαριασμούς ρεύματος, ΕΥΔΑΠ και ενοικίου.
  Οι συνεχείς ανατιμήσεις οδηγούν 9 στα 10 νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση βασικών τροφίμων:
  Το 69% μείωσε τις αγορές σε ελαιόλαδο,
το 75% στο μοσχάρι,
το 77% στο κασέρι,
το 73% στο τυρί φέτα,
το 67% στο ψάρι.
το 82% στα γλυκά και
το 76 % στα αλκοολούχα ποτά.
Ενώ αυξήθηκε η κατανάλωση κοτόπουλου κατά 28%)και των οσπρίων κατά 27%.
  Τα νοικοκυριά τον χειμώνα θα έρθουν αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα. Ο μηχανισμός επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος απενεργοποιείται στο τέλος του χρόνου και από το 2024 οι καταναλωτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορα ”χρώματα”. Ούτε θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση της τιμής λιανικής του πετρελαίου.
  Στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά και επιχειρηματικά (μη ενήμερα) έχουν πάρει την ανιούσα. Δεν γνωρίζουμε επίσης τι πρόκειται να γίνει με τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια από το 2024 όπου θα λήξει η περίοδος «παγώματος» των επιτοκίων».
  Τα market pass δεν αρκούν . Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα δεν λειτουργεί λόγω καρτελοποίησης.Σε κάθε κλάδο δύο με τρεις μεγάλοι παίχτες αποφασίζουν για τις τιμές και θησαυρίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ