Η Τουρκία προμηθεύει το 65% του χάλυβα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Αρίφ Ακτούρκ δήλωσε ότι «οι (κυβερνητικές) δηλώσεις για το Ισραήλ γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και δεν εμποδίζουν το σοβαρό εμπόριο», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Παρά τις πολιτικές εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, η σταθερότητα των οικονομικών τους σχέσεων παραμένει άθικτη.

 Ενώ ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται μετά από κάθε περίοδο κρίσης, σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι η τέταρτη χώρα από την οποία το Ισραήλ εισάγει τα περισσότερα προϊόντα και οι τουρκικές εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά χάλυβα του Ισραήλ εργάζονται ασταμάτητα.

2 27

“Παρά τις πολιτικές εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, η σταθερότητα των οικονομικών τους σχέσεων παραμένει άθικτη”

Σύμφωνα με τον Αρίφ Ακτούρκ (Arif Aktürk), όπως αναφέρει το τουρκικό «Medyascope», τα μηνύματα που ακούγονται για την εσωτερική πολιτική δεν σχετίζονται με ενεργειακές σχέσεις που έγιναν βάσει συμφωνιών.

Πέρασε ένας μήνας από την έναρξη του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και συνεχίστηκε με τους βομβαρδισμούς στους οποίους το Ισραήλ απάντησε χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους Παλαιστίνιους αμάχους.

Ενώ υπήρχε σκληρή κριτική από το κυβερνών κόμμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, η  δήλωση του προέδρου του AKP και προέδρου Ερντογάν ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση»  πυροδότησε διαμάχη.

 Αν και υποστηρίζεται ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν θα επηρεάσουν αρνητικά την αναζήτηση ξένων επενδυτών από την Τουρκία, η σταθερότητα διατηρήθηκε απρόσκοπτα στις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ειδικούς επί του θέματος, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί τι θα συμβεί στις οικονομικές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία ως αποτέλεσμα του πολέμου με τη Χαμάς που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, αλλά όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία οι εμπορικές  σχέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται υπό την κυβέρνηση του ΑΚΡ.

Η Τουρκία είναι η τέταρτη χώρα από την οποία το Ισραήλ εισάγει τα περισσότερα προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου της Τουρκίας, το Ισραήλ  είναι μια μικρή χώρα σε σύγκριση με την Τουρκία, με πληθυσμό 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων και έκταση 21,6 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, αλλά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) είναι 53,2 χιλιάδες δολάρια, περίπου πενταπλάσιο από αυτό της Τουρκίας.

Το 1996 υπογράφηκε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ) μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ  και οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις δύο χώρες απαλλάσσονται αμοιβαία από δασμούς.

Το Ισραήλ είναι η 13η χώρα στην οποία η Τουρκία πραγματοποιεί τις περισσότερες εξαγωγές.

 Στην έκθεση της Συνέλευσης των Τούρκων Εξαγωγέων (TIM) , το μερίδιο της Τουρκίας, που κατέχει την τέταρτη θέση στις εισαγωγές του Ισραήλ, αυξήθηκε στο 8% το 2018 και μετρήθηκε στο 6% το 2021. 

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ