Το Ισραηλ ανακοίνωσε πως οι δυναμεις του επιχειρούν εντός του αστικού ιστού στην Λωρίδα της Γάζας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι ο Στρατός επιχειρεί εντός του αστικού ιστού στην Λωρίδα της Γάζας και τὀνισε ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ηγεσία της Χαμάς. «Είμαστε στην καρδιά της πόλης της Γάζας» τόνισε ο Γιοάβ Γκάλαντ την ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαιώνει: «Δεν θα σταματήσουμε».

Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Γιάχια Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του» υποστήριξε ο Γκάλαντ τονίζοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου. Επιπλέον, απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης πυρός προτού απελευθερωθούν οι περίπου 240 όμηροι στην Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «την μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».

Νετανιάχου: Η πόλη της Γάζας είναι περικυκλωμένη – Δεν θα σταματήσουμε

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε απόψε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στην Γάζα έως ότου αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από την Χαμάς. Επανέλαβε, δε, την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για την δική τους ασφάλεια. «Δεν θα σταματήσουμε» υπογράμμισε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε, επίσης, την Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» εάν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις Χεζμπολάχ-Ισραήλ στον νότιο Λίβανο – Παρέμβαση των ΗΠΑ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για το ενδεχόμενο νέας περιφερειακής ανάφλεξης και κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή. Σήμερα, σημειώθηκαν τουλάχιστον 20 ρίψεις ρουκετών προς ισραηλινούς οικισμούς, στα βόρεια της χώρας.

Αυτήν την ώρα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την Βηρυτό, όπως αναφέρουν τα λιβανέζικα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ στις ρουκέτες ο ισραηλινός Στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού προς το σημείο όπου έγινε η εκτόξευση.

Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ ζητά ηρεμία στα νότια σύνορα με το Ισραήλ

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Έιμος Χοχστάιν, ζήτησε σήμερα από την Βηρυτό να «επιστρέψει η ηρεμία» στα νότια σύνορα του Λιβάνου, όπου τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ενταθεί και να επεκταθεί στον Λίβανο ο πόλεμος της Γάζας» δήλωσε ο Χοχστάιν μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι. «Η αποκατάσταση της ηρεμίας στα νότια σύνορα είναι βασικής προτεραιότητας για τις ΗΠΑ και θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα τόσο για τον Λίβανο όσο και για το Ισραήλ» πρόσθεσε.

Στην μεθόριο ο ισραηλινός στρατός και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ συγκρούονται σχεδόν καθημερινά μετά τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χεζμπολάχ βάζει στο στόχαστρο κυρίως θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις με διεισδύσεις στο ισραηλινό έδαφος και εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο. Από την πλευρά του το Ισραήλ απαντά βομβαρδίζοντας περιοχές του νοτίου Λιβάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ