Τελεσίγραφο Νετανιάχου: Καμία εκεχειρία χωρίς την απελευθέρωση όλων των ομήρων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότεροι από 10.000 Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στην Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της χερσαίας επίθεσης με το κωδικό όνομα «Σιδερένιο Ξίφος». Όπως ανακοίνωσε ο IDF, τα στρατεύματα βρίσκονται «στην καρδιά» της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, όπου οι μάχες στον αστικό ιστό και οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες για «να καταστραφεί η Χαμάς».

Νετανιάχου: Καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση όλων των ομήρων

«Θα ήθελα να σταματήσω κάθε είδους ψευδείς φήμες που ακούμε από κάθε είδους κατευθύνσεις και να επαναλάβω ένα ξεκάθαρο πράγμα: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας» ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές της Χαμάς, ότι το Κατάρ μεσολαβεί για την απελευθέρωση 12 ομήρων, οι 6 εκ των οποίων έχουν και αμερικανικό διαβατήριο και έτσι, στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονταν και οι ΗΠΑ.  Πιθανή απελευθέρωση ομήρων θα έχει αντάλλαγμα μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στην Γάζα.

ΟΗΕ: Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου

«Οι ωμότητες που διέπραξαν οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στις 7 Οκτωβρίου ήταν ειδεχθείς, ήταν εγκλήματα πολέμου, όπως είναι και η συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων» τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Φόλκερ Τουρκ, επισκεπτόμενος σήμερα την μεθοριακή διάβαση της Ράφααπό την αιγυπτιακή πλευρά, ανέφερε: «Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ είναι επίσης έγκλημα πολέμου, όπως και η παράνομη, εξαναγκαστική εκκένωση των αμάχων».

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια ο Τουρκ είπε: «Αυτή η σανίδα σωτηρίας είναι εξωφρενικά λεπτή».

«Καλώ κατεπειγόντως όλα τα μέρη να συμφωνήσουν τώρα μια κατάπαυση του πυρός» συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι επιτακτικές ανάγκες όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τρεις: η παράδοση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, η απελευθέρωση των ομήρων και ο τερματισμός της κατοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ