Ιωάννα Λιουτα: Κεφαλικός φόρος 1427,40 ευρώ για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα στο Corfu Channel και στην εκπομπή Θέσεις και Αντιθέσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Πριν τρία χρόνια ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ μείωσε τον φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις – αφού πρώτα έριξε το ”ανάθεμα΄΄ στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δεινά των ελευθέρων επαγγελματιών

Για τα πρώτα 10.000 ευρώ θα φορολογούνταν όχι με 22% όπως ίσχυε (πλήρωναν 2.200 ευρώ) αλλά με 9% . Πάνω από 10.000 ευρώ ισχύει για όλους το 22%.
Ξεχνώντας κάθε προεκλογική της δέσμευση και τις κατηγορίες προς το ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση προχωρά σε οριζόντια φορολόγηση που μόνο δίκαιη δεν είναι .

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για φορολογική επιδρομή κατά των ελεύθερων επαγγελματιών με την επιβολή υποχρεωτικού ελάχιστου «κεφαλικού φόρου». Η κυβέρνηση θέλει να συγκεντρώσει επιπλέον 800 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Το ότι οι μνημονιακές παρεμβάσεις αύξησαν σημαντικά την φορολογική επιβάρυνση είναι κοινός τόπος. Όμως, η ενίσχυση των έμμεσων φόρων, οι αλλαγές στα τεκμήρια φορολόγησης και οι θεσμικές αλλαγές (π.χ. μείωση του αφορολόγητου και κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα) επιβάρυναν κυρίως τα νοικοκυριά με εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις και τα νοικοκυριά με πραγματικά χαμηλά εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.
Οι πολιτικές που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν αφορούν τους μεγάλους φοροκλέφτες.Είναι φοροεπιθέσεις στα μικρομεσαία στρώματα . Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή είναι συγκεντρωμένη σε ισχυρές επαγγελματικές ομάδες , με ισχυρή εκπροσώπηση στο πολιτικό σύστημα και προστασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ