Η BP προμήθευσε το Μπακού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας άνω των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερβαίνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες της κυβέρνησης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

α έργα ορυκτών καυσίμων της British Petroleum στο Αζερμπαϊτζάν έχουν τεθεί υπό έλεγχο για τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση στρατιωτικής επίθεσης κατά των Αρμενίων του Αρτσάχ.

Η Global Witness ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, μέσω της εμπλοκής της σε δύο μεγάλα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η βρετανική εταιρεία πετρελαίου, έχει λάβει κεφάλαια που υπερβαίνουν το τετραπλάσιο των στρατιωτικών της δαπανών από το 2020. Η ανάλυση υποδηλώνει ότι οι οικονομικοί δεσμοί της BP, ως ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής του Αζερμπαϊτζάν, συμβάλλουν έμμεσα στη χρηματοδότηση στρατιωτικών ενεργειών, οδηγώντας στον αναγκαστικό εκτοπισμό πάνω από 100.000 ανθρώπων από το Αρτσάχ.

Ανώτατα στελέχη της BP, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Helge Lund και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου John Browne, επισκέφθηκαν το Μπακού κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 100ά γενέθλια του εκλιπόντος πρώην προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Heydar Aliyev. Η BP βρήκε την ευκαιρία για να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για μια «μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση με το Αζερμπαϊτζάν». Από το 2020, η BP προμηθεύει το Μπακού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας σχεδόν 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας κατανομής της παραγωγής».

Ο Dominic Eagleton της Global Witness επικρίνει τη συνεργασία της BP με την κυβέρνηση Aliyev, κατηγορώντας την ότι χρηματοδοτεί στρατιωτικοποίηση και επιθετικότητα κατά της Αρμενίας. Κάνει παραλληλισμό με την ιστορική απόφαση της BP στη Ρωσία, όπου η εταιρεία εγκατέλειψε ένα σημαντικό μερίδιο στη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft με κόστος 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω ανησυχιών που εξέφρασε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον ρόλο της στην τροφοδότηση των στρατιωτικών προσπαθειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

bp azermpaitzan armenia

Η συμφωνία μεταξύ της BP και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990, απαιτεί από την εταιρεία πετρελαίου να μοιράζεται ένα μέρος των ορυκτών καυσίμων που παράγονται από τα έργα. Αυτή η βιομηχανικά πρότυπη συμφωνία στοχεύει στη διανομή του κινδύνου και της ανταμοιβής της ανάπτυξης έργων ορυκτών καυσίμων μεταξύ ξένων εταιρειών και κρατών υποδοχής.

Σημειώνεται το σημαντικό μερίδιο της BP στα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, παράλληλα με άλλες ξένες εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Equinor και η Lukoil. Οι οικονομικές αποκαλύψεις αποκαλύπτουν ότι από το 2020, η BP προμήθευσε το Μπακού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας άνω των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερβαίνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες της κυβέρνησης των 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο, όπως αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ