Γαλλία: Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί ηγήθηκαν της πορείας στο Παρίσι κατά του αντισημιτισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιλιάδες άνθρωποι ενώθηκαν με τους πολιτικούς στο Παρίσι για να καταδικάσουν την άνοδο του αντισημιτισμού στη Γαλλία εν μέσω της σύγκρουσης στη Γάζα, αλλά οι διαφωνίες για την πολιτική συμμετοχή επισκίασαν την προγραμματισμένη επίδειξη ενότητας, ανέφεραν τα παγκόσμια πρακτορεία ειδήσεων.

Η διαμαρτυρία, που κάλεσαν οι ηγέτες και των δύο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου, προκλήθηκε από την τριπλάσια αύξηση του αριθμού των αντισημιτικών επεισοδίων σε σύγκριση με ολόκληρο το 2022 μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

1 140

Πολιτικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν και των πρώην προέδρων Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί ηγήθηκαν της πορείας.

Φέρανε πανό με την επιγραφή «Για τη Δημοκρατία, ενάντια στον αντισημιτισμό». Ο γαλλικός εθνικός ύμνος ακούστηκε πολλές φορές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, στη διαδήλωση της Κυριακής συμμετείχαν 105.000 άτομα.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η απόφαση του οποίου να μην παραστεί προκάλεσε κριτική από ορισμένους πολιτικούς, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή υποστηρίζοντας την πορεία και καταδικάζοντας την «αφόρητη αναζωπύρωση του ανεξέλεγκτου αντισημιτισμού».

2 51

Οι προετοιμασίες για την πορεία σημαδεύτηκαν από διαφωνίες σχετικά με το ποιες πολιτικές δυνάμεις έπρεπε να εκπροσωπηθούν.

 Η απόφαση της ακροδεξιάς Εθνοσυνέλευσης να συμμετάσχει ώθησε το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Γαλλίας «Ανυπότακτοι» να αποστασιοποιηθεί από την εκδήλωση, αν και άλλα αριστερά κόμματα προσχώρησαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αριστεροί βουλευτές συμμετείχαν στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής πορείας στο Παρίσι.

3 19

Οι εκκλήσεις του προέδρου Μακρόν τις τελευταίες ημέρες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης στην οποία αντιτάχθηκε στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, χαιρετίστηκαν από Γάλλους αριστερούς πολιτικούς αλλά καταδικάστηκαν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού πραγματοποιήθηκαν σήμερα και σε άλλες γαλλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μασσαλίας, όπου συμμετείχαν περίπου 7.000 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας.

Στην Ευρώπη, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την άνοδο του αντισημιτισμού και άλλων μορφών εξτρεμισμού.

Στη Βρετανία, η χθεσινή μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων σημαδεύτηκε από συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών αντιδιαδηλωτών και της αστυνομίας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ