Ορατός ο κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε, κρούοντας τον κώδωνα, αναφερόμενος στο πλαίσιο υψηλών επιτοκίων και αύξησης δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Περισσότερο αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και λιγότερο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες σχετικά με την βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη υψηλά», ανέφερε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη.

«Τα σπρεντ στις αγορές κρατικών ομολόγων παραμένουν περιορισμένα», όπως τόνισε πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης. Τα επιτόκια εξάλλου της ΕΚΤ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, με το κύριο μεταξύ αυτών να βρίσκεται στο 4%, με σκοπό βέβαια να μπει φρένο στον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό που καταγράφεται ειδικά μετά την ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Ο ντε Γκίντος δήλωσε ότι «η ΕΚΤ θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκιά της για αρκετό καιρό, ώστε να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%. Η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχει στόχο να καταστήσει την οικονομία πιο παραγωγική και να μειώσει σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ