Ιωάννα Λιουτα: Πως το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ανεβάζει τις τιμές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ιωάννα Λιούτα στον Real fm 97.8 με τον Τέρενς Κουίκ

Οι εταιρείες έχουν κίνητρο να αγοράζουν ακριβότερα τα προϊόντα τους και να τα πουλάνε με το ίδιο περιθώριο κέρδους σε υψηλότερη τιμή.

Το πλαφόν στο ΜΕΙΚΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΈΡΔΟΥΣ δεν είναι πλαφόν στην τιμή του προϊόντος αλλά πλαφόν στην ποσοστιαία διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης ενός προϊόντος και στο κόστος της αγοράς του.

Παράδειγμα

Εάν μία εταιρεία πληρώσει 100 ευρώ για την αγορά του προϊόντος και η τελική του τιμή στον καταναλωτή είναι 120 ευρώ, τότε το μεικτό περιθώριο κέρδους είναι 20%.
Αν η ίδια εταιρεία πληρώσει για την αγορά του ίδιου προϊόντος 120 ευρώ και το πουλήσει με το ίδιο μεικτό περιθώριο κέρδους (20%), τότε η τελική τιμή του προϊόντος θα είναι 144 ευρώ.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, το μεικτό περιθώριο κέρδους είναι το ίδιο (20%) – άρα η επιχείριση καθόλα νόμιμη – όμως το κέρδος της εταιρείας είναι 20 ευρώ στην 1η περίπτωση ενώ στη 2η περίπτωση είναι 24 ευρώ (δηλαδή μεγαλύτερο).
Άρα η εταιρεία έχει κίνητρο να αγοράζει ακριβότερα τα προϊόντα της και να τα πουλάει με το ίδιο περιθώριο κέρδους σε υψηλότερη τιμή. Οι τιμές ανεβαίνουν, οι εταιρείες κερδίζουν και οι πολίτες πληρώνουν ακριβά

Το ίδιο συμβαίνει και με τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ που επιβάλει. Ο συντελεστής 24% που επιβάλλεται π.χ. στα καύσιμα επιβάλλεται επί των αυξημένων τιμών με αποτέλεσμα το κρατικό έσοδο να είναι υψηλότερο.

Τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση δεν καταπολεμούν τις αιτίες της ακρίβειας είναι επικοινωνιακού και ανακουφιστικού χαραχτήρα και σχετίζονται με δομικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ

Η Αριστερά αν δεν παλεύει να κυβερνήσει, να ανατρέψει τα πράγματα,δεν υπάρχει, είναι απλά άλλοθι της αστικής δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προσεγγίζει την κοινωνία με απλότητα,με σεμνότητα και με µια συγκροτηµένη,θετική, ελκτική ατζέντα για την διαμόρφωση του κράτους.
Η σύγχρονη Αριστερά θέλει να κυβερνήσει ,γνωρίζει τον τρόπο, τα εργαλεία και δεν χρειάζεται κεντρώα δεκανίκια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι σε διαδικασία μετασχηματισμού.θα έλθουν κρίσεις,αλλαγές και απώλειες αλλά θα σταθεροποιηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα επικεντρωθεί στην ανανέωση του κόμματος, τόσο σε πολιτικό προσωπικό όσο και σε πολιτικό σχεδιασμό, προτάσσοντας το αριστερό Όραμα για το μέλλον της χώρας και των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ