Κινητοποιήσεις των Ρομά για τον θάνατο του 17χρονου: Επεισόδια με χημικά και κρότου λάμψης στη δυτική Θεσσαλονίκη – Τραυματίστηκε στο κεφάλι ο δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλειστή παρέμεινε για αρκετή ώρα η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των Μεγάρων, λόγω συγκέντρωσης πολυμελούς ομάδας Ρομά στο σημείο, οι οποίοι μαζεύτηκαν για να διαδηλώσουν για το θάνατο του 17χρονου Χρήστου, μετά από αστυνομική καταδίωξη στη Βοιωτία.

Η κυκλοφορία είχε διακοπεί και στα δύο ρεύματα, από το 39ο μέχρι το 42ο χιλιόμετρο, ενώ έκλεισε προσωρινά και η Παλαιά Εθνική Οδός, μέσω της οποίας διεξαγόταν αναγκαστικά η κυκλοφορία. Οι δρόμοι δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία λίγο μετά τις 21.30.

Οι διαμαρτυρόμενοι Ρομά συγκεντρώθηκαν στο ύψος του ΣΕΑ επί της εθνικής οδού, όπου έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, ενώ πετούσαν πέτρες στο οδόστρωμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών, αναγκάζοντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να σπεύσουν στο σημείο για να ελέγξουν την κατάσταση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το thriassio.gr, κάποιοι από αυτούς έσπασαν τα τζάμια λεωφορείου που επέστρεφε από το Ναύπλιο, με τους επιβάτες να κατεβαίνουν τρομοκρατημένοι από το όχημα και τον οδηγό να καλεί σε βοήθεια τους αστυνομικούς.

Σοβαρά επεισόδια και στη Χαλκίδα

Φωτιές έχουν ανάψει Ρομά στην περιοχή Καμάρες στην Χαλκίδα, ενώ φωνάζουν και συνθήματα κατά της αστυνομίας. Σύμφωνα με τα όσα είπε πολίτης στο evima.gr, η διέλευση των οχημάτων από το σημείο είναι αδύνατη, καθώς η αστυνομία έχει κλείσει τον δρόμο. Στο σημείο βρίσκεται και όχημα της Πυροσβεστικής.

Μικρής έκτασης επεισόδια προκάλεσαν Ρομά και έξω από τον οικισμό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου δεκάδες διαμαρτυρόμενοι είχαν βάλει φωτιές σε κάδους και οδοφράγματα επί της οδού Πόντου και φωνάζουν συνθήματα κατά της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή τον νέο θάνατο ομόφυλού τους από πυρά αστυνομικού.

Από πλευράς ΕΛ.ΑΣ. έγινε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να έχουν αποσυρθεί εντός του οικισμό, την ώρα που η οδός Πόντου παραμένει κλειστή, καθώς οι εστίες εξακολουθούν να καίνε.

roma epeisodia thessaloniki

Οι Ρομά ζητούν δικαιοσύνη, καθώς, όπως λένε, ακόμη θρηνούν τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη που έπεσε νεκρός με τον ίδιο τρόπο. «Βγαίνουμε και πάλι στους δρόμους για τους ίδιους λόγους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο thesstoday.gr ο Αντώνης Τάσιος, γραμματέας του Οικισμού «Αγίας Σοφίας».

«Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι, κάθε χρόνο πεθαίνει ένας Ρομά. Είναι ρατσιστικό, για μένα δεν είναι σύμπτωση. Αφού το θέλουν έτσι τώρα θα μας βρουν και μπροστά τους. Επειδή δεν έχει κάποιος δίπλωμα δεν σημαίνει ότι μπορείς να του αφαιρέσεις τη ζωή. Ο χρόνος το Σάββατο γύρισε πάλι πίσω. Δεν συμπληρώθηκε ούτε καν χρόνος. Οι γονείς του Κώστα κλαίνε και αναφωνούν “δεν γίνεται”. Με λίγα λόγια, θα μας φάνε όλους επειδή είμαστε Ρομά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικισμού, Σταύρος Καζαντζίδης, χαρακτήρισε στο thesstoday.gr ως «απαράδεκτη» την ενέργεια του αστυνομικού. «Έτσι χάσαμε τον ανιψιό μου για 20 ευρώ, τον σκότωσαν. Εμάς πεθαίνουν τα δικά μας τα παιδιά, δεν μπαίνουν φυλακή αυτοί; Έτσι είναι ο νόμος για αυτούς; Ο κόσμος αγρίεψε σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «για τον Φραγκούλη σταμάτησα τον πόλεμο και τώρα ο κόσμος αγριεύτηκε. Το κλίμα είναι χειρότερο από πέρσι».

Νέα ένταση σημειώθηκε τις βραδινές ώρες και στη Θήβα, με Ρομά να βάζουν φωτιές και να στήνουν οδοφράγματα, ενώ αναβρασμός επικράτησε και στην Αλίαρτο, όπου ομάδες ατόμων απέκλεισαν την περιφερειακή οδό Θηβών – Λειβαδιάς, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε ο δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα permissos.gr, ο κ. Ντασιώτης, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους Ρομά και να ανοίξουν τον δρόμο, εκείνοι τού πέταξαν μπουκάλια, με αποτέλεσμα κάποιο από αυτά να τον τραυματίσει στο πρόσωπο και να χρειαστεί να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για τις πρώτες βοήθειες.
dimarxos travmatias
Ο τραυματίας δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης
Ο θάνατος του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου στη Βοιωτία από όπλο αστυνομικού έχει πυροδοτήσει τα τελευταία 24ωρα μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τους απανταχού Ρομά να δηλώνουν «έτοιμοι για όλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ