Τέμπη – LIVE Βουλή: Σανίδα σωτηρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το ΚΚΕ – Συζητείται τώρα η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIVE από την Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

γράφει ο netakias

Το δυστύχημα προκλήθηκε από τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας Hellenic Train με μια εμπορική αμαξοστοιχία, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό 85. Σύμφωνα με τις έρευνες, το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινα λάθη, έλλειψη αυτόματων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και ελλείψεις σε προσωπικό ρύθμισης της κυκλοφορίας .

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, φέρει την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ασφάλεια των επιβατών. Πριν από το δυστύχημα, είχαν γίνει έγγραφες προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες από τους εργαζόμενους στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όσον αφορά στην υποστελέχωση, την ανεπαρκή συντήρηση και την έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους. Ωστόσο, ο υπουργός δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την προστασία της ζωής των πολιτών.

@avgerinosx

Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν αφορούν κανέναν στην Ελλάδα οι νεκροί στα Τέμπη και οι υποκλοπές… #ιστορίες_του_41τακατο #adonis #adonisgeorgiadis @Stefanos Kasselakis #mitsotakis #μητσοτακης Μητσοτάκης Κυριάκος mitsotakis kyriakos

♬ πρωτότυπος ήχος – @avgerinosx

Μετά το δυστύχημα, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού και από την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2023. Επίσης, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση των αιτίων και των ευθυνών5. Ωστόσο, οι παραιτήσεις και οι συγγνώμες δεν επαρκούν για να αποκαταστήσουν την απώλεια των ανθρώπινων ζωών και την οργή της κοινωνίας. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις νομικές και πολιτικές συνέπειες της αμέλειάς του και να λογοδοτήσει για την τραγωδία που προκάλεσε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε τι έγραψε ο συγγενής το νεκρού επιβάτη Βάϊου Βλάχου στo twitter:

Τώρα στην εξεταστική για τα Τέμπη, ο Δ. Μάντζος του ΠΑΣΟΚ κάνει αίτημα να αναβληθεί η διαδικασία, διότι λέει ότι δεν το συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα και χωρίς λόγο αποφάσισαν να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Λέει ότι ο λόγος για αυτή την επίσπευση είναι επειδή η ΝΔ θέλει να το χρησιμοποιήσει για δικό της όφελος.

Λέει ότι είχαν ήδη ευκαιρίες να το κάνουν όταν από τον Ιούλιο ένα κόμμα είχε ήδη καταθέσει παρόμοια πρόταση, αλλά δεν έγινε τίποτα. Είχαν επίσης και το Πόρισμα.

Τι άλλαξε, ρωτάει?

Θεωρεί ότι αυτό έγινε επειδή το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για Προανακριτική με συγκεκριμένες ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών, και η Βουλή αφήνει τη συγκεκριμένη ώριμη δικογραφία στο συρτάρι.

Μιλάει για μεθόδευση που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων. Η βιασύνη και ο ζήλος δηλώνουν συγκάλυψη.

Κατηγορεί ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ασχοληθεί με αυτήν την πρόταση που θα δημιουργήσει μια μεγάλη συζήτηση με διάχυση ευθυνών.
Προτείνει συγχρόνως συζήτηση εξεταστική και προανακριτικής.

Του απαντά ο Αθ. Παφίλης του ΚΚΕ. Μιλάει για fake news. Λέει ότι σανίδα σωτηρίας ζητάει το ΠΑΣΟΚ για να απαλλάξει το κόμμα του από τις σοβαρές ευθύνες που έχει για την κατάντια του σιδηρόδρομου. Λέει ότι στο αίτημα του ΚΚΕ υπάρχει αναφορά για ποινικές ευθύνες, και πάλι αναφέρει ότι περιλαμβάνει και τα αιτήματα (ορισμένων θα συμπληρώσω εγώ) οικογενειών των θυμάτων. Το ΚΚΕ υλοποιεί αυτό που έθεσε ο κόσμος, “το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, των νεκρών εμείς θα γίνουμε φωνή”. Λέει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και έχει ψηφίσει πόσα νομοσχέδια.

Μετά παίρνει το λόγο ο Αθ. Πλεύρης της ΝΔ. Εκπλήσσεται με το διαδικαστικό κομμάτι, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε αυτό το αίτημα αναβολής στη διάσκεψη των Προέδρων. Λέει ότι η ΝΔ ενδιαφέρεται από την αρχή να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Λέει ότι δεν αποδέχεται το σκεπτικο του ΚΚΕ στην πρόταση, αλλά ότι πρέπει να εξεταστεί στο σύνολο. Λέει ότι η πρόταση για προανακριτική όπως αυτό του ΠΑΣΟΚ είναι για μικροκομματικούς σκοπούς και όφελος από μια τραγωδία.

Ο Κ. Χήτας της Ελ. Λύσης πήρε το λόγο και ρωτάει για ποιο λόγο το ΠΑΣΟΚ δεν ανέφερε το όνομα του κόμματος του. Και λέει ότι από τις 4 Ιουλίου έχει καταθέσει πρόταση εξ. προτασης. Ρωτάει τον Πλεύρη γιατί ενώ έσπευσαν να συμφωνήσουν με το ΚΚΕ γιατί δεν έκαναν το ίδιο με την πρόταση της Ελ. Λύσης. Λέει ότι είναι πολιτικό το θέμα, και ότι η ΝΔ δεν θα ήθελε να δώσει ώθηση στην Ελ. Λύση. Λέει ότι η πρόταση της Ελ. Λύσης είχε τη μήνυση συγγενών, αλλά και ζητούσε ευθύνες ονομαστικά.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ