Δημοσκόπηση-σοκ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων: Βλέπουν κατάρρευσή της ΕΕ τα επόμενα χρόνια!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, η προοπτική μιας ρωσικής νίκης, αλλά και οι οικονομικές προκλήσεις στην Ευρώπη, έχουν οδηγήσει σε πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ).

Μια έρευνα-δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων(ECFR) αποκαλύπτει ότι το 33% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια (έως το 2043).

Στον σκεπτικισμό αυτό, συμβάλλουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα όπως η στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο και οι ιστορικές προκλήσεις όπως η κρίση του ευρώ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και πάνω από 600 ημέρες. Έκτοτε, η ΕΕ υποστηρίζει το Κίεβο με παραδόσεις όπλων. Όμως

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία υποστηρίζουν τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικήςπαραμένουν δεσμευμένα να επιτύχουν μια νίκη επί της Ρωσίας. Το Βερολίνο και το Παρίσι επιδεικνύουν μια πιο ρεαλιστική στάση.

Αυτή η απόκλιση απόψεων έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα άλλο διχαστικό ζήτημα, προσθέτοντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), παρόμοια με τις προκλήσεις που θέτει η κρίση του ευρώ και το συνεχιζόμενο κύμα αιτούντων άσυλο.

Η εμπιστοσύνη στη συνέχιση της ύπαρξης της ΕΕ μειώνεται. Ένας στους τρεις Ευρωπαίους (33%) απάντησε «ΝΑΙ» στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι είναι πιθανό η ΕΕ να διαλυθεί τα επόμενα 20 χρόνια;» Το 50% απάντησε «ΟΧΙ».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έκαναν «πάταγο» στα social media, με έναν χρήστη να σχολιάζει στο Twitter: «Η ΕΕ έχει τελειώσει – όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο», ενώ  ένας άλλος τιτίβισε: «Λατρεύω την Ευρώπη και έχω ζήσει σε πολλές χώρες. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι (δυστυχώς) καταδικασμένη να αποτύχει».

Διάλυση «βλέπουν» Κίνα και ΗΠΑ

Η συνομοσπονδία των κρατών της ΕΕ, αντιμετωπίζεται επίσης με σκεπτικισμό, σε όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ των Αμερικανών είναι παρόμοια: και εδώ, ένα 34% βλέπει το τέλος της ΕΕ, ενώ το 44% των ερωτηθέντων, πιστεύει σε μια λειτουργική ΕΕ στο μέλλον.

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο στην Κίνα: το 67% βλέπει την κατάρρευση της ΕΕ έως το 2043!

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Νότος* βλέπει ήδη την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ως εμπόδια για την ειρήνη στην Ουκρανία.

*Ομαδοποίηση χωρών σύμφωνα με τις γραμμές των κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών χαρακτηριστικών. Ο «Παγκόσμιος Νότος» είναι όρος που περιλαμβάνει χώρες στις περιοχές της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, της Ασίας (χωρίς το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα) και της Ωκεανίας (χωρίς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία), σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ