Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ επικρίνει την ιδέα της Γερμανίας για μια ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ Γάζα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μάικλ Χέρτζογκ, πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, υποστηρίζει την ιδέα του Ισραηλινού πρωθυπουργού να ελέγχει τη Λωρίδα για ένα «απροσδιόριστο» χρονικό διάστημα, μια ιδέα που αντιτίθεται από πολλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο Μάικλ Χέρτζογκ επικρίνει την πρόταση της Γερμανίας να αναλάβει ο ΟΗΕ τον έλεγχο στη Γάζα , προτείνοντας αντ’ αυτού να ελέγξει το Ισραήλ το παλαιστινιακό έδαφος για «απροσδιόριστο χρονικό διάστημα».

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών είναι το καλύτερο μοντέλο, επειδή δεν έχουμε καλή εμπειρία με δυνάμεις υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Χέρτζογκ την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο Politico.

Το Ισραήλ αντέδρασε με καθημερινές αεροπορικές επιδρομές και με χερσαία επιχείρηση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί.

1 190

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους – μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.500 παιδιά – και έχουν τραυματίσει δεκάδες χιλιάδες άλλους, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Το Ισραήλ επέβαλε επίσης πλήρη πολιορκία στη Γάζα τις ημέρες μετά τις 7 Οκτωβρίου, στραγγαλίζοντας το έδαφος και κόβοντας τρόφιμα, καύσιμα, νερό και ηλεκτρισμό σε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους βασίζονταν σε βοήθεια πριν από την πολιορκία.

Ο αποκλεισμός είχε ως αποτέλεσμα αυτό που πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί έχουν αποκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

 Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το  Αλ Σίφα, έπαψε να λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες καθώς τελείωσαν τα καύσιμα, σταμάτησε έτσι η λειτουργία του ιατρικού εξοπλισμού για τη διάσωση ζωών.

Η Γερμανία διατύπωσε την ιδέα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο στη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, σε ένα έγγραφο που είδε το Politico.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  επανέλαβε  την ιδέα του ΟΗΕ  στην ομιλία της την περασμένη εβδομάδα προς τους πρεσβευτές του μπλοκ, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ και η παλαιστινιακή πλευρά αντιτάχθηκαν στην πρόταση.

 Η ιδέα είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο Αμπνταλραχίμ Αλφάρα, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αποστολής στην ΕΕ, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Ο ρόλος του ΟΗΕ, υποστήριξε ο  Αλφάρα, είναι να παρέχει διεθνή προστασία στα σύνορα μεταξύ δύο μελλοντικών χωρών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Αντίθετα, η γερμανική πρόταση είναι να αναλάβει ο ΟΗΕ τον « έλεγχο της Γάζας », είπε.

Ο Χέρτζογκ του Ισραήλ αντιτάχθηκε επίσης στον προτεινόμενο ρόλο του ΟΗΕ στη Γάζα — αν και για διαφορετικούς λόγους.

 «Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική δύναμη στο έδαφος που μπορεί να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες και τις υποδομές τους. Αυτό είναι που ψάχνουμε. Και υπάρχουν περισσότερα από ένα μοντέλα για αυτό», υποστήριξε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη ασφάλειας» για τη Γάζα «για αόριστο χρονικό διάστημα».

 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αντιτάχθηκαν σε αυτό, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να ξανακαταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Απευθυνόμενος στους φόβους για περαιτέρω ισραηλινή κατοχή, ο Χέρτζογκ επανέλαβε την άποψη του Νετανιάχου ότι «ακόμα και αφού ολοκληρώσουμε την τρέχουσα φάση των επιχειρήσεων μας, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές και τρομοκράτες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη Γάζα. Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε άλλες δυνάμεις που εισέρχονται, περιφερειακές ή διεθνείς».

Ο Χέρτζογκ απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι «θα προσκαλούσε απλώς τον επόμενο πόλεμο».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ