Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Ο γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΓΕΡΩΝ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ Ο ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ!
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

Μονή Οσίου Δαυίδ, 20/11/16 , Μνημόσυνο Αγίου Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη

Καθήμενος μπροστά στον Τάφο του Αγίου Γέροντα, ώρα 05:30

Ηταν τέλος του 1985, 26 Δεκεμβρίου και δεν ήταν η πρώτη  φορά που έβλεπα τον Αγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη.

Φτασαμε στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ οικογενειακώς με την γυναικα και τα τρία τότε παιδάκια μας και ενω σταθμευα το αυτοκίνητο έξω απο την Μονή ,  προςέξαμε οτι στο διπλανό αυτοκίνητο ήταν ανοικτές διαπλατα και οι τέσσερις πόρτες, ενω απο μέσα στο Ναό ακούγονταν φωνές αγριεμένου ορμητικού δαιμονίου, που έβριζαν το Χριστό τους παπάδες , τον Αγ Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη.

Μπαίνοντας στον Ναό είδαμε τον Άγιο Γέροντα με πετραχείλι,  κρατώντας στα χέρια του λείψανα Αγίων , να τα ακουμπά στο κεφάλι μιας κοπέλας που τιναζότανε με οργή και ούρλιαζε με αντρική άγρια φωνή.

Κάποια στιγμή ηρέμησε η κοπέλα , που ήταν εκεί με τον άντρα το παιδί της και τον αδελφό της. Ήλθαν απο Θεσσαλονίκη.
Πριν την είχαμε δεί μπροστά στο λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου να μαίνεται και να κτυπιέται κσι να βρίζει ώσπου τις έρριξαν Αγιασμό και ησύχασε για λίγο.

Το βράδυ στην Μονή Οςίου Δαυίδ δειπνούσαμε όλοι μαζί και η κοπέλα ομολογούσε ότι φαινόταν σαν να είχε κατάθλιψη ώσπου μια μέρα σε Ναο της Θεσσαλονίκης, φώναξε το δαιμόνιο.
Ζήτησαν σπο το Αγιο Όρος  βοήθεια και της είπαν, μόνο ο π Ιακωβος Τσαλίκης στον Οςιο Δαυίδ , θα την βοηθούσε.
Στο δρόμο απο τον Αγιο Ιωάννη προς την Μονή, κλώτσαγε το δαιμόνιο προς το τιμόνι του αυτοκινήτου και ούρλιαζε λέγοντας:

– Όχι, μη με πάτε στον κοκκαλιάρη τον Τσαλίκη, αυτός θα με βγάλει!

Ο Γέροντας άκουε νηφάλιος αλλα και χαρούμενος, διότι το δαιμόνιο υποτάχθηκε την Εξουσία του Αγίου Πνεύματος , που μέσα του ήταν Ηγεμονικό  , σε όλες του τις εκφράσεις κατα τον λόγο του Δαυίδ που ζητά να τον στηρίξει ο Θεός με Πνεύμα Ηγεμονικό.
Η όλη αυτή διαδικασία Θεραπείας που είδαμε, ήταν μια θαυμαστή ενέργεια του Αγίου Πνεύματος που αποκάλυπτε την Πατρική Αγάπη και Ευσπλαχνία του Αγίου Γέροντα.

Βλέπαμε μπροστά μας ένα Πατέρα της Εκκλησίας, είδαμε ένα Άγιο , ένα φορέα της Ορθόδοξης Παράδοςης και Αγιότητας.

Πού , μου φάνηκε ότι στηριζόταν όλη αυτή η Πνευματική προσωπικότητα του Αγίου Γέροντα Ιακώβου

Η πολυχρόνια Άσκηση της προσευχής στην Μετάνοια για τις αμαρτίες του και η ακολουθούςα απο αυτόν της συγχώρεςης των άλλων , ξεχείλησζε μέσα του , την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.
Επίκεντρο πάντα η Μετάνοια του κατα τον λόγο του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος:
Καν πάσαν την Κλίμακα αναβέβηκας, υπερ αφέσεως αμαρτιών προσεύχου!

Έτσι ξεχείλιζε απο το στόμα του η διάθεση του να συγχωρεθεί απο όλους, αιρθανόμενος ο χριρότερος όλων που είχε ανάγκη να συυγχωρεθεί  απο όλους!

Ο Ιερέας , πρίν την Μεγάλη Είσοδο, έρχεται στην Ωραία Πύλη του Ιερού, κάμπτει λίγο το σώμα και υποκλινόμενος ζητά  συγχώρεση απο τον Εκκλησιαζόμενο λαό, σαν να λέει με την όλη στάςη, ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ! για να προσέλθει με ταπείνωση στο μεγάλο Μυστήριο του Καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων.
Ο Άγιος Γέροντας Ίακωβος , είναι σε όλους γνωστό , ότι  σε κάθε φράση του έλεγε στο τέλος, στον συνομιλητή του, με κάθε απλότητα και ειλικρίνεια, χωρίς ίχνος δυτικότροπης ευγένειας, ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ!

Εβαζε, όπως και στην Ωραία Πύλη το χέρι στην κοιλιά απαλά υποκλινόταν όταν τέλειωνε αυτά που έλεγε, με την φράση ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ!

Αυτό μου εντυπώθηκε  απο τον Αγιο Γέροντα Ιάκωβο στα 12 χρόνια που τον εζησα κάθε φορά που τον έβλεπα.

Γιατί πίσω απο την φράση αυτή μου αποκαλυπτόταν η όλη η Ζωη της Μυςτικής Μετανοίας που εξευγενίζει τν ψυχή αφού ελκύει την Συγχρούςα θεραπευτική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος και κάνει τον Χριστιανό ,  δοχείο της άπειρης Αγάπης  Ευσπλαχνίας του Θεού στον Άνθρωπο.

Βλέπαμε στον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο Τςαλίκη τον μεςτό καρπό της πολυχρόνιας και επιμελημένης Μετανοίας του που γινόταν με βάση τις Εντολές του Ευαγγελίου, με πρώτη την Εντολή του Τιμίου Προδρόμου και του Χριστού, Μετανοείτε ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών που γινόταν σε αυτό όπως και σε όλους τους Αγίους, με την Εγρήγορςη και την προσευχή, με την προσοχή του Νου στις Εντολές πρώτα και μετά στην προσευχή της Μετάνοιας, Κύριε Ιησου Χριστέ Ελέησον με!

Πρόδιδε η φράση του Αγίου , ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ, την διαρκή καρδιακή συμμετοχή του στη Θεία Λειτουργία και την ετοιμότητα του στον Καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων, αφου η όλη στάση του στη φράση ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ, με έκανε να τον βλέπω σαν Λειτουργό του Υψίστου σε κάθε ανθρώπινη σχέση.

Αυτή η Μυστική Καρδιακή Θεία Λειτουργία, που είναι το αποκορύφωμα της Ησυχαστικής Ζωής της Ορθόδοξης Εκκληςίας μας, ήταν κρυμμένη πίςω απο την φράςη του Αγίου Πατέρα μας Ιακώβου Τσαλίκη, που σαν να ήταν πάντα Λειτουργός , πάντα με Πετραχείλι , αφου Αγία Τράπεζα ήταν πάντα η καρδία του και το σώμα του Ναός του Αγίου Πνεύματος, κατα τον λόγον του Απ Παύλου:
Ουκ οίδατε οτι Ναός του εν ημίν Αγίου Πνεύματος εστέ;

Με τη φράση ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ νοιώθοντας εν Πνεύματι Αγίω ο τελώνης του Ευαγγελίου, υψωνόταν απο το Αγιο Πνευμα σε διαρκή Λειτουργό , γινόμενος αληθινός προσκυνητής του Τριαδικου Θεού ,
κατα τον Λόγον του Χριστού μας:

Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας Αυτόν, εν Πνεύματι και Αληθεία δεί προσκυνείν!

Ανδρέας Χριστοφόρου
Ι Μ Ο σίου Δαυίδ
Καθήμενος μπροστα στον Τάφο του Αγ Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη
Κυριακή 20/11/16 . Ημέρα του Μνημοσύνου του
Ώρα 05:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ