Ερντογάν: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20 ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει την επιθυμία της Άγκυρας για διάλογο, θέτει όμως ως προϋπόθεση αυτός να γίνει σε διμερές επίπεδο.

Διμερή διάλογο χωρίς την ανάμιξη τρίτων χωρών ζήτησε όσον αφορά τις συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν πτήσει από το Βερολίνο προς την τουρκική πρωτεύουσα.

Εν όψει και της επίσκεψής του στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι θεωρεί φυσιολογικό, ως δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή, τα συμφέροντά τους να είναι προς την ίδια κατεύθυνση και τόνισε ότι «μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ένα βήμα-έκπληξη για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα μέσω της συζήτησης «οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο».

«Εύχομαι να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Πρώτα ο Θεός, θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες στην περιοχή, είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως χώρες της περιοχής, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες που προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε», επεσήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

euronews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ