Άφωνη η Πρόεδρος αποδέχεται διπλωματικούς εξευτελισμούς ! 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αν και έχει ήδη συμπληρώσει τρεισήμισι χρόνια στο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν καταβάλλει τη δέουσα επιμέλεια για την προστασία της τιμής της ίδιας και, κυρίως, του θεσμού από διπλωματικούς εξευτελισμούς. 

Μόνο μέσα στο τρέχον έτος, το 2023, καταγράφονται δύο περιστατικά που θα ήταν κυριολεκτικά αδιανόητο να συμβούν ενώπιον και σε βάρος όποιου Έλληνα Προέδρου από το 1974 ως σήμερα. Ή, και αν ακόμα είχαν συμβεί, η αντίδραση θα ήταν σφοδρή με την Προεδρία της Δημοκρατίας και την (υπεύθυνη κατά το Σύνταγμα) κυβέρνηση να απαιτούν -και να λαμβάνουν- άμεση αποκατάσταση του κύρους της χώρας.

Το πρώτο περιστατικό (όπως αποκαλύπτεται σε διπλανή στήλη για τις ελληνογερμανικές σχέσεις) σημειώθηκε στο Βερολίνο, στις 20 Ιανουαρίου 2023, κατά τη συνάντηση της Προέδρου με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Αφού συζήτησαν διάφορα διμερή και διεθνή θέματα και μόλις η κυρία Σακελλαροπούλου άρχισε να μιλά, με ηπιότατες εκφράσεις, για τις κατοχικές αποζημιώσεις, ο κ. Σολτς τη διέκοψε, εντός 30 δευτερολέπτων, λέγοντας ότι πρέπει να αναχωρήσει στο εξωτερικό. Πέρα από την πρωτοφανή προσβολή σε επίσημες συνομιλίες αυτού του επιπέδου, η δικαιολογία Σολτς ήταν ψευδής. Γιατί το ωρολόγιο πρόγραμμα των συνομιλιών ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Η συνάντηση έγινε νωρίς το μεσημέρι και δεν υπήρχε χρονική καθυστέρηση. Ο Καγκελάριος όντως θα αναχωρούσε στο Παρίσι, για τον εορτασμό των 60 ετών της Συνθήκης των Ηλυσίων για τη φιλία Γαλλίας και της τότε Δυτικής Γερμανίας, αλλά η πτήση του (με το κυβερνητικό αεροπλάνο) ήταν, ούτως ή άλλως, προγραμματισμένη για πολύ αργά το απόγευμα! Η κυρία Σακελλαροπούλου σιώπησε και αποχώρησε, χωρίς να υπάρξει ούτε μια ελληνική διαμαρτυρία.

Το δεύτερο φετινό περιστατικό συνέβη στις 8 Νοεμβρίου, μετά την αναγόρευση της κ. Σακελλαροπούλου σε επίτιμη διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και κατά την παράθεση επίσημου γεύματος στο οποίο ήταν προσκεκλημένος, μεταξύ άλλων, και ο Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής,  Αϊκούτ Ουνάλ. Όπως αποκάλυψε η Φωνή της Ροδόπης, το πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονταν οι θέσεις των επίσημων στα τραπέζια, καθόρισε η Προεδρία της Δημοκρατίας. Βάσει αυτού, η θέση του Τούρκου Πρόξενου ορίστηκε στο ίδιο τραπέζι με τους νόμιμους Τοποτηρητές Μουφτήδες της Θράκης. Ωστόσο ο Πρόξενος δεν αποδέχθηκε να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τους νόμιμους Μουφτήδες, απαίτησε να αλλάξει θέση και, όταν έλαβε αρνητική απάντηση, αποχώρησε από το επίσημο γεύμα. Η κυρία Σακελλαροπούλου και οι συνεργάτες της δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να απαιτήσουν ούτε μια συγγνώμη για την πρωτοφανή προσβολή που δεν θα δεχόταν κανένας Ανώτατος Άρχοντας από διαπιστευμένο ξένο διπλωμάτη σε οποιαδήποτε χώρα. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ