Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας δείχνει ότι έπεται μακρύς, παρατεταμένος πόλεμος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσική οικονομία: Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας για το 2024 δείχνει ότι σχεδιάζει έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία. Για το 2024 προβλέπει ένα 30% για στρατιωτικές δαπάνες! Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η Ρωσία πρόκειται να δαπανήσει τουλάχιστον το 6% του ΑΕΠ της για τον στρατό και αυτές οι δαπάνες θα υπερβούν τις κοινωνικές.

Στις 17 Νοεμβρίου η Κρατική Δούμα ενέκρινε σε τελική ανάγνωση τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το 2024 και την περίοδο προγραμματισμού 2025-2026.

Το 2024 τα έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού αναμένεται να αυξηθούν κατά 22,3%, από 28,67 σε 35,06 τρισεκατομμύρια ρούβλια, αλλά οι δαπάνες θα αυξηθούν επίσης κατά 15,8%, γεγονός που θα υπερβεί τα έσοδα κατά 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Το κρατικό ταμείο έγραψε μείον το 2022, όταν ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε με ένα από τα ελλείμματα ρεκόρ στην ιστορία – 3, 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, και μέχρι το τέλος του 2023 μπορεί να χάσει άλλα 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Μόνο ένα μέτριο δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να συμβάλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Σε τρία χρόνια, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 37,4%, από 29,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2023 σε 40,1 το 2026.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2024 θα παρέχουν το 32,8% των συνολικών εσόδων.

Το ΑΕΠ θα διατηρήσει τη δυναμική του 2023, όταν η ρωσκική οικονομία, σε αντίθεση με τις περσινές προβλέψεις, επέστρεψε στην ανάπτυξη. Η ρωσική κυβέρνηση αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά 2,2-2,3% κάθε επόμενο έτος.

Σε τρία χρόνια, ο όγκος των επενδύσεων σε ονομαστικούς όρους θα αυξηθεί από 31,6 σε 39,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Οι ελπίδες της ρωσικής κυβέρνησης για ένα ισχυρό ρούβλι το 2023 δεν έγιναν πραγματικότητα, οπότε ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε με ισοτιμία 90,1 ρούβλια / $ και όχι 70,9 ρούβλια / $. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέχρι το 2026 η μέση ετήσια συναλλαγματική ισοτιμία αναμένεται στα 92,3 ρούβλια / $ στο βασικό σενάριο και στα 100,3 ρούβλια / $ στο ακραίο σενάριο.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο του το 2024, δηλαδή στο 4,5%. Στο τέλος του 2022 έφτασε το 11,9% και το απερχόμενο έτος μπορεί να φτάσει το 7,5%. Ο προϋπολογισμός του 2023 εκτιμήθηκε αρχικά με 5,5%.

Η παραγωγή πετρελαίου τα επόμενα 3 χρόνια σχεδιάζεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη στο επίπεδο των 530 εκατομμυρίων τόνων, αλλά η παραγωγή φυσικού αερίου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 10,2% – από 642 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος σε 707,5 το 2026.

Δαπάνες

Στη δομή των δαπανών, το μεγαλύτερο στοιχείο το 2024 είναι η εθνική άμυνα, η οποία θα αντιπροσωπεύει το 29,4% όλων των δαπανών. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου έτους, το μερίδιό σχεδόν διπλασιάστηκε (+13,2 ποσοστιαίες μονάδες), και σε ονομαστικούς όρους – κατά 132% ταυτόχρονα, από 4,64 τρισεκατομμύρια σε 10,78 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Το μεγαλύτερο μέρος των αμυντικών δαπανών της Ρωσίας θα διατεθεί για την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και για πληρωμές αποζημίωσης σε όσους τραυματίστηκαν στην Ουκρανία και στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν.

Οι δυτικές κυρώσεις, η υποτίμηση του ρουβλίου και το κόστος της υποκατάστασης των εισαγωγών σημαίνουν ριζική αύξηση της τιμής του στρατιωτικού εξοπλισμού. Η εκτίναξη των στρατιωτικών δαπανών στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω της σταδιακής υποτίμησης του ρουβλίου, στην ουσία μια διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Το μερίδιο των δαπανών για την κοινωνική πολιτική, παραδοσιακά οι περισσότερες δημόσιες δαπάνες, μειώθηκε κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψη πριν από ένα χρόνο στο 21,1% φέτος.

Το ρεκόρ των στρατιωτικών δαπανών δείχνει ότι το Κρεμλίνο δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας σύντομα: το αντίθετο. Τα χρήματα θα πάνε για την αναπλήρωση των εξαντλημένων στρατιωτικών οπλοστασίων της Ρωσίας. Ομοίως, έχει αρκετά μετρητά για να χρηματοδοτήσει μια κλιμάκωση, όπως η επιβολή στρατιωτικού νόμου ή η γενική επιστράτευση.

Εν κατακλείδει

Ποντάροντας τα πάντα στις αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες, το Κρεμλίνο σπρώχνει την οικονομία στην παγίδα του διαρκούς πολέμου. Από τη μία πλευρά, αυτό σημαίνει ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο για το κράτος να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις μάχες στην Ουκρανία χωρίς να προκαλέσει την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου από ένα σημείο και μετά. Από την άλλη, εάν υπάρξει μείωση των στρατιωτικών δαπανών, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα σημαντικό διαρθρωτικό σοκ που θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ξεπεραστεί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, και σε αυτή την περίπωση θα είναι οι απλοί Ρώσοι που θα πληρώσουν το τίμημα.

***

διάφορες πηγές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ