Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο παραλίγο να βυθιστεί στον Ατλαντικό Ωκεανό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης ‘Vanguard’ του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, με 140 επιβαίνοντες, παραλίγο να βυθιστεί λόγω δυσλειτουργίας ενός από τους μετρητές βάθους του, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

«Βλάβη στον μετρητή βάθους»

2 82

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας The Sun, το υποβρύχιο ετοιμαζόταν να περιπολήσει στον Ατλαντικό Ωκεανό όταν οι αισθητήρες της περιπολίας απέτυχαν. Το υποβρύχιο, το οποίο μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους Trident 2, σχεδόν εισήλθε στην «επικίνδυνη ζώνη» ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Χάρη στις ενέργειες των μηχανικών, η καταστροφή αποφεύχθηκε.

Χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο μετρητή βάθους, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κατάδυση ήταν εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με την πηγή, τεχνικά το υποβρύχιο βρισκόταν ακόμα στο επιτρεπόμενο βάθος, αλλά κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης κατάδυσης ολόκληρο το πλήρωμα «θα είχε μετακινηθεί σε θέσεις μάχης». Αυτό δεν συνέβη, είπε, προσθέτοντας ότι το υποβρύχιο βυθιζόταν όλο και πιο χαμηλά, αν και δεν έπρεπε να είναι σε αυτό το βάθος.

«Είναι αφόρητο να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν συνέχιζε να κατεβαίνει», είπε μια πηγή στην εφημερίδα.

Η βρετανική στρατιωτική διοίκηση ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό. Πληροφορίες για το συγκεκριμένο βάθος και το υποβρύχιο δεν αποκαλύπτονται.

3 27

Η Βρετανία διαθέτει τέσσερα υποβρύχια κατηγορίας Vanguard, αλλά επί του παρόντος μόνο δύο είναι επιχειρησιακά.

Το ένα έχει μια σημαντική ανακαίνιση και το άλλο υποβάλλεται σε δοκιμές στη θάλασσα μετά από επισκευές που κόστισαν 300 εκατομμύρια λίρες πάνω από τον προϋπολογισμό, όπως σημειώνει η εφημερίδα «The Sun».

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, το Βασιλικό Ναυτικό ξεκίνησε μια έρευνα σχετικά με αναφορές ότι ανακαλύφθηκαν σε μια παμπ στο Λονδίνο, φερόμενα μυστικά έγγραφα που περιείχαν σχηματικά στοιχεία για το νεότερο υποβρύχιο HMS Anson, αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών.

 —

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ