Προϋπολογισμός 2024: Κατατέθηκε στη Βουλή με πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ “χαράτσια” στους χαμηλόμισθους και μικρομεσαίους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προϋπολογισμός 2024: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη ακρίβεια και τους χαμηλότερους μισθούς σε όλη την Ευρώπη, φέρνει βαριά φορολογία 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσα σε 1 έτος, όσο δηλαδή είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε 5 χρόνια!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Ο νέος προϋπολογισμός του 2024 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, προβλέπει μια σειρά από μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλα εις βάρος των μικρομεσαίων και των χαμηλών εισοδημάτων, που θα κληθούν θα πληρώσουν 7 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους την επόμενη χρονιά.

Έτσι λοιπόν, αυτά τα μέτρα έχουν και το κόστος τους, καθώς ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και μια σειρά από αυξήσεις φόρων και εισφορών που θα επιβαρύνουν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, την εστίαση και τους καταναλωτές.

Ρεκόρ αύξησης πληθωρισμού στα τρόφιμα για τη χώρα μας. Πρώτη για το μήνα Οκτώβριο μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. με 10,3%!

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν κεφαλικό φόρο (χαράτσι) από 71% έως 151% για το 2024,

Χαράτσι: Παραδείγματα κεφαλικές αυξήσεις επιβαρύνσεων επαγγελματιών (φορος & τέλος επιτηδεύματος):

  • έως 6 χρόνια λειτουργίας:+72,8%(από 920€ σε 1590€)
  • 7-9 έτη λειτουργίας: +98,9% (920€ σε 1830€)
  • 10-12 έτη:+125%(920€ σε 2070€)
  • 12+ έτη λειτουργίας:+151,2% (920€->2310€)

Η εστίαση θα αντιμετωπίσει μια αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24%, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών προς τα πάνω.

Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση και την κερδοφορία του κλάδου, που έχει ήδη υποστεί σοβαρές απώλειες λόγω του μεγαλύτερου πληθωρισμού από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες στα τρόφιμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα (Πρώτη για το μήνα Οκτώβριο μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. με 10,3%!)

Επιπλέον, η εστίαση θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει το ηλεκτρονικό σύστημα αποδείξεων (myDATA), που θα καταγράφει όλες τις συναλλαγές και θα τις μεταφέρει στην εφορία. Αυτό θα αποτρέψει την φοροδιαφυγή, αλλά θα αυξήσει και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αύξηση των τιμών σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει την επιβολή ή την αύξηση διαφόρων φόρων και τελών, όπως είναι ο φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά,  που αλλάζει για πέμπτη φορά μέσα σε 12 χρόνια αλλάζει σερβιριζόμενα αναψυκτικά

Το ερώτημα είναι μήπως πρέπει να αλλάξει και το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής ως το προς το ποιοι ωφελούνται. Μήπως δηλαδή τώρα που αναμένεται αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών ήρθε η στιγμή για μια μικρή έστω ελάφρυνση των άμεσων φόρων της μισθωτής εργασίας, που μόνιμα βρίσκεται στην απέξω.

Προϋπολογισμός 2024: Κατατέθηκε στη Βουλή με πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ «χαράτσια» στους χαμηλόμισθους και μικρομεσαίους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ