Η Βουλγαρία ισχυρίζεται ότι προμηθεύει το 40% των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανατροπή της κατάστασης στη Βουλγαρία. Ενώ η Σόφια ήταν απρόθυμη να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέχρι πέρυσι. Τώρα σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά και τις οβίδες που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατασκευάζονται στη Βουλγαρία.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία , κάτι που προκάλεσε σάλο στη χώρα.

 Η βιομηχανία όπλων είναι ένας ισχυρός κλάδος των εξωτερικών σχέσεων της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο τα φιλορωσικά κόμματα αντιτάχθηκαν σθεναρά σε αυτή τη βοήθεια.

Σήμερα, το 40% των πυρομαχικών και των οβίδων που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός κατασκευάζεται στη Βουλγαρία.

Αυτή η αποκάλυψη προέρχεται από τον υπουργό Άμυνας Todor Tagarev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαγωγές της χώρας, αυξημένες κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2023, έχουν ενισχυθεί έντονα από την πώληση όπλων στην Ουκρανία και τις συμμαχικές χώρες που στέλνουν βοήθεια στο Κίεβο.

Αυτή η πολιτική ανατροπή δεν είναι χωρίς τους επικριτές της, ιδίως τα σοσιαλιστικά και εθνικιστικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Το ίδιο και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος λέει ότι είναι υπέρ της «ουδετερότητας» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πολλοί υποστηρίζουν την απεμπλοκή της Σόφιας από τις πωλήσεις όπλων και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να εμπλέξει τη Βουλγαρία στον πόλεμο.

Η βουλγαρική βιομηχανία όπλων βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της Ρωσίας για σχεδόν μια δεκαετία. Μια σειρά από ύποπτες εκρήξεις σε αποθήκες όπλων, καθώς και μια δηλητηρίαση με Νοβιτσόκ του ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου πυρομαχικών, έχουν ρίξει σκιά σε αυτόν τον οικονομικό τομέα που γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη αυτή την περίοδο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ