Ο πόλεμος στη Γάζα “διαιρεί” τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που προέκυψε από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον είναι ήδη διχασμένη μεταξύ των δύο πολιτικών της οντοτήτων και των τριών θρησκειών που αναγνωρίζονται στον πληθυσμό της: Μουσουλμανική, Ορθόδοξη και Καθολική, γράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι απειλές για απόσχιση από τη Σερβοβόσνια οντότητα είναι πραγματικότητα εδώ και μήνες…

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει απλώς ενισχύσει την ταύτιση κάθε κοινότητας, με το παλαιστινιακό ή το ισραηλινό στρατόπεδο.

Από τη μια πλευρά, οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι Βόσνιοι πιστοί στην πολιτική του Τούρκου προέδου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν τη Γάζα, από την άλλη, Σέρβοι και Κροάτες, Ορθόδοξοι και Καθολικοί τάσσονται με το Ισραήλ.

Στην Ομοσπονδία όλοι παραμένουν με επιμονή στις θέσεις τους και δεν λείπουν, μάλιστα, από τα μέσα ενημέρωσης αναφορές για νέο «βαλκανικό πόλεμο».

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί συγκίνηση στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην πόλη του Σεράγεβο, η οποία υπέστη τρομερή πολιορκία μεταξύ 1992 και 1995. Την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, ένα συμπαγές πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά στη Vijećnica, την εθνική βιβλιοθήκη, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Από την άλλη, ο νόμος για τους «ξένους πράκτορες» ανησυχεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στην εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα συζητείται ο «νόμος για τους ξένους πράκτορες», που υπόσχεται επί μήνες ο Μίλοραντ Ντόντικ για τον οποίο ανησυχούν οι ΜΚΟ. Παρά τις απαγορεύσεις, ορισμένοι διαδήλωσαν στη Μπάνια Λούκα για την πρόθεση αυτή του Ντόντικ να απαγορεύσει τη λειτουργία των ΜΚΟ που κυρίως χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, σημειώνει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ