Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Πρόεδρος Βούτσιτς: Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα σερβικά όπλα- συμβόλαιο με μια φίλη χώρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα όπλα της Δημοκρατίας της Σερβίας, αλλά δεν πρόκειται να πωληθούν όπλα από τις εφεδρείες των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πήρα την απόφαση ότι ούτε ένα όπλο από το απόθεμα δεν μπορεί να φύγει από τη Δημοκρατία της Σερβίας. Σήμερα ή αύριο, η αμυντική βιομηχανία μας θα λάβει το μεγαλύτερο συμβόλαιο με μια φίλη χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Μας ζητούν να φτιάξουμε 48 νέα οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών… Αυτά είναι συμβόλαια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Θα επενδύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια τον επόμενο χρόνο, γιατί μπορούμε να κερδίσουμε δισεκατομμύρια μέσω της αποκλειστικής βιομηχανίας μας», είπε ο Βούτσιτς κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εμφάνισης στην σερβική τηλεόραση Pink.

Πώληση στον στρατό της Αλγερίας

3 33

Από την άλλη,  αραβικά δημοσιεύματα αναφέρονται για αγορά από τον αλγερινό στρατό μια παρτίδας συστήματος οβιδοβόλων «Nora B52».

Δημοσίευμα της αλγερινής«Tadamsa News», ανέφερε χθες Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 ότι «η συμφωνία για την ανακοίνωση της προμήθειας αυτών των κανονιών στον αλγερινό στρατό κρατείται μυστική από Σέρβους αξιωματούχους».

 Επισημαίνεται ότι «η Σερβία θα εξάγει σύντομα 48 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Nora B52 NG σε μια φίλη χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «ο αλγερινός στρατός ενδιαφέρθηκε να αγοράσει σερβικά πυροβόλα Nora B52 πριν από περίπου δέκα χρόνια». Οι διαπραγματεύσεις του απέτυχαν λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων παραγωγής της «Yougoimport SDPR» , του κατασκευαστή αυτών των όπλων. Η οποία δεν μπόρεσε να παραδώσει μεγάλες ποσότητες των παραγγελιών της σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και η παραγωγική ικανότητα του σερβικού εργοστασίου έχει αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι η Αλγερία, με σερβική βοήθεια, ξεκίνησε τη δική της εγχώρια παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, σε ρωσικές, κινεζικές και ΝΑΤΟϊκές παραλλαγές.

Το σερβικό οβιδοβόλο, «Nora B52» είναι ένας αυτοκινούμενος εκτοξευτής τεθωρακισμένων βλημάτων τελευταίας γενιάς στο επίπεδο «Stanag 4+», έχει ικανότητα βολής έως και 12 οβίδες ανά λεπτό.

Χρησιμοποιείται για την αποκοπή γραμμών τροφοδοσίας, την εξουδετέρωση βάσεων, κέντρων logistics και συγκεντρώσεων οχημάτων μεταφοράς. Καθώς και την εξουδετέρωση του ανθρώπινου δυναμικού των εχθρικών δυνάμεων, είτε βρίσκονται στα καταφύγιά τους είτε εκτεθειμένα. Εκτός από την εξουδετέρωση των συγκεντρώσεων τεθωρακισμένων του εχθρού (τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα). Καθώς και καταστροφή οχυρώσεων και σημείων αντίστασης του εχθρού. Ενώ εξουδετερώνει επίσης εχθρικά κέντρα επικοινωνιών και αρχηγείο διοίκησης.

Σύμφωνα με το αραβικό δημοσίευμα ο αμυντικός προϋπολογισμός της Αλγερίας αυξήθηκε στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αλγερία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των αφρικανικών χωρών που δαπανούν τα περισσότερα στον στρατιωτικό τομέα το 2021, με προϋπολογισμό που εκτιμάται στα 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ