Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Χαράλαμπος Βασιλειάδης – Ο «Τσάντας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης γνωστός και ως «Τσάντας» (1907 – 16 Μαΐου 1972) (έτος θανάτου σύμφωνα με τον καλλιτέχνη Γιώργο Ζαμπέτα) ήταν Έλληνας στιχουργός ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών.

Γεννήθηκε στο Ρένκιοϊ της Τρωάδας το 1907. Σε ηλικία επτά ετών ήλθε στην Αθήνα και μαθήτευσε στην Λεόντειο Σχολή. Ήξερε να μιλά και να μεταφράζει σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά. Υπήρξε επαγγελματίας μεταφραστής, ενώ εργάστηκε και στο Υπουργείο Ναυτικών.

Στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο τα τελευταία χρόνια του 30΄, γνώρισε τον στιχουργό Κώστα Κοφινιώτη και σ΄αυτόν εμπιστεύτηκε τους πρώτους του στίχους. Αργότερα πέρασε στο χώρο των δισκογραφικών εταιρειών.

Η πρώτη επίσημη δισκογραφική του παρουσία χρονολογείται το Δεκέμβρη του 1946 με το “Δυο καρπούζια σ’ ένα χέρι” σε μουσική του Στελλάκη Περπινιάδη, ωστόσο είχε κιόλας ξεχωρίσει προπολεμικά με το «Μπρος στον Αγιο Σπυρίδωνα», που έγινε μεγάλη επιτυχία με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου.

Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης έμεινε γνωστός στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού, ως «Τσάντας», παρατσούκλι που του «κόλλησε» ο Στράτος Παγιουμτζής, καθώς ο Βασιλειάδης γύριζε στα στέκια των μουσικών στην οδό Ίωνος, στην Ομόνοια, με ένα χαρτοφύλακα γεμάτο στίχους. Μερικές φορές χάριζε τους στίχους του σε άλλους στιχουργούς κι άλλοτε πάλι διόρθωνε ή συμπλήρωνε τους στίχους συνδέλφων του.

Συνεργάστηκε με συνθέτες όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Στίχους του ερμήνευσαν μεταξύ άλλων οι: Τόλης Βοσκόπουλος, Βασίλης Τσιτσάνης, ο Πάνος Γαβαλάς, η Πόλυ Πάνου.

Πέθανε στις 16 Μαΐου 1972 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στίχοι τραγουδιών

Αγωνία
Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου
Θα τραγουδήσω για σένα
Πατέρα κάτσε φρόνιμα
Ο μαθητής
Πάντα εσένα συλλογιέμαι,( Χρόνια τώρα μακριά σου λιώνω)
Πριν το χάραμα
Σβήσε το φως να κοιμηθούμε
Στο πικραμένο δειλινό
Τα δειλινά
Σιγανοψιχάλισμα
Δεν πουλάω την καρδιά μου
Το πικραμένο δειλινό
Η άμαξα μες στη βροχή
Σε μονοπάτι μακρινό
Μεσάνυχτα
Απ’ της Ζέας το λιμάνι
Άνοιξε γιατί δεν αντέχω
Ένας μάγκας στο Βοτανικό
Πού ‘σαι Θανάση
Βαθειά στη θαλασσα θα πέσω
Απόψε μ’ εγκατέλειψες

wikipedia

Από το αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ – Α΄Μέρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ