Πώς ο πετρελαϊκός κολοσσός της BP παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν τα χρήματα για την αγορά όπλων που θα χρησιμοποιήσει κατά των Αρμενίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νέο του άρθρο, ο καταξιωμένος αναλυτής, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και ανώτερος συνεργάτης του American Enterprise Institute, Μάικλ Ρούμπιν, αναλύει το πώς η βρετανική πολυεθνική εταιρεία BP χρηματοδοτεί ουσιαστικά την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, στον εξοπλισμό της με όπλα που δεν έχει κρύψει ότι θα χρησιμοποιήσει κατά της Αρμενίας!

Με τίτλο «Η BP χρηματοδοτεί την καταστροφή της Αρμενίας;» το άρθρο του Ρούμπιν στο washingtonexaminer.com κάνει λόγο για «πραγματική γενοκτονία» που «διαφαίνεται στον Νότιο Καύκασο», ενώ εκθέτει, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία!

«Τον Σεπτέμβριο, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν ολόκληρο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αναγκάζοντας την έξοδο των 120.000 αυτόχθονων χριστιανών του. Τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Τουρκία χρησιμοποίησαν από καιρό τη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να δικαιολογήσουν την εχθρότητα προς την Αρμενία. Ωστόσο, οι ενέργειές τους μετά την κατάκτηση της κυρίως χριστιανικής περιοχής, υπονοούν ότι η διπλωματική διαμάχη ήταν περισσότερο δικαιολογία για την εχθρότητά τους παρά η πραγματική αιτία της», αναφέρει στο ξεκίνημα κιόλας της ανάλυσής του ο Αμερικανός.

Συνεχίζει περιγράφοντας την εικόνα της κατάστασης, με το συμπέρασμα που βγαίνει να είναι «σαφές», κατά τον Ρούμπιν: «Το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται για έναν νέο πόλεμο αντί για μια διαρκή ειρήνη».

Περιγράφει:

«Ενώ η Αρμενία κατασκευάζει τελωνειακούς σταθμούς και παρατηρητήρια, το Αζερμπαϊτζάν κατασκευάζει βάσεις προσγείωσης ελικοπτέρων, αεροδρόμια, εγκαταστάσεις πυραύλων και προηγμένους σταθμούς ραντάρ. Στρατώνες φιλοξενούν δεκάδες στρατιώτες σε απομακρυσμένες τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων. Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη καταλάβει εδάφη εντός της Αρμενίας. Ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, εν τω μεταξύ, λέει ότι ακόμη και η πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν».

Ο Μάικλ Ρούμπιν στηλιτεύει τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενθαρρύνει μια τέτοια πολεμική και μάλιστα, αναφέρει ότι «η περιγραφή του (σ.σ. του Τούρκου Προέδρου) για τον πόλεμο της τρομοκρατίας, ως αγώνα μεταξύ ‘μισοφέγγαρου και σταυρού’, αντανακλά την πραγματική του νοοτροπία».

Και δεν σταματά εκεί, επικρίνοντας την Τουρκία που είναι και μέλος του NATO, αλλά και τη Δύση, η οποία την ανέχεται, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στη γενοκτονίαπου συντελείται:

«Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες μπορεί να δουν τον στρατό της Τουρκίας ως ένα σημαντικό σώμα του ΝΑΤΟ, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν τον περιγράφει ως «Στρατό του Μωάμεθ». Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Αλίεφ υποτιμούν τακτικά τους Αρμένιους, προσβάλλουν τους αντιπάλους τους αποκαλώντας τους Αρμένιους και περιγράφουν τους Αρμένιους ως σκυλιά ή έντομα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Ινστιτούτο για την Πρόληψη της Γενοκτονίας Lemkin έχει εκδώσει προειδοποίηση με «κόκκινη σημαία» για την πιθανότητα του Αζερμπαϊτζάν να διαπράξει γενοκτονία κατά της Αρμενίας και των Αρμενίων.

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, είναι γιατί μετά από 30 χρόνια ξέσπασε ξαφνικά η παγωμένη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και γιατί ο Αλίεφ απορρίπτει με τόση αυτοπεποίθηση τη διπλωματία».

nb erdogan aliyev agaze
Αλίεφ-Ερντογάν

Ο «ρόλος» της BP

Και κάπου εκεί, μπαίνει στο παιχνίδι η BP και η γεωπολιτική.

«Μερικοί ειδικοί μπορεί να αναφέρουν τις εξελίξεις στην Τουρκία ή τη Ρωσία, αλλά τους χάνουν το δάσος βλέποντας το δέντρο. Ο λόγος για τον οποίο ξεκινώντας πριν από τρία χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τη διπλωματία και στράφηκε αντ’ αυτού στον πόλεμο, ήταν μια αλλαγή στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων», γράφει αρχικά ο Ρούμπιν.

Και εξηγεί:

«Η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν είναι μια παράσταση μιας πράξης. Η SOCAR, η κρατική της εταιρεία πετρελαίου, συνεργάζεται με την BP (πρώην British Petroleum) για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Η BP δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ποιότητα της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν ή για την μετατροπή της σε μια βάναυση δικτατορία. Ενώ οι απλοί Αζέροι βυθίζονται στη φτώχεια, οι Αλίεφ ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα στο Λονδίνο και δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα όπλα».

Ο Μάικ Ρούμπιν συνεχίζει το άρθρο του παραθέτοντας γεγονότα που οδηγούν στη χρηματοδότηση της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας:

«Το Αζερμπαϊτζάν εισήγαγε σχεδόν το 70% του οπλοστασίου του τα τελευταία χρόνια από το Ισραήλ. Σε ένα ακραίο παράδειγμα, μια ισραηλινή εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που επιδιώκει να κερδίσει μια σύμβαση από το Αζερμπαϊτζάν έδειξε το σύστημά της επιτιθέμενη σε μια αρμενική στρατιωτική θέση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Μπακού αγόρασε ένα σύστημα αεράμυνας Barak MX, αξίας  1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ισραήλ. Όσο το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να προχωρά σε στρατιωτική συσσώρευση για να αποκτήσει, τόσο ποιοτικό, όσο και ποσοτικό πλεονέκτημα έναντι των γειτόνων του, η ευκαιρία για ειρήνη στην περιοχή είναι μηδενική.

Σημασία έχει η στρατιωτική ισορροπία. Ενώ τα δημοκρατικά κράτη χρηματοδοτούν τον λαό τους περισσότερο από τους στρατούς τους, ο Αλίεφ κάνει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, εκτρέπει τα έσοδα που του παρέχει το πολυετές συμβόλαιο της BP, για τη χρηματοδότηση της επιθετικότητας και ίσως ακόμη και της γενοκτονίας.

Η BP μπορεί να μην είναι νομικά υπεύθυνη, αλλά είναι κοντόφθαλμη.Καθώς ο Αλίεφ αγνοεί το λαό του, ο κίνδυνος δολοφονίας ή ακόμα και επανάστασης, αυξάνεται μακροπρόθεσμα. Καμία πρώην σοβιετική δικτατορία δεν περιμένει μια έγχρωμη επανάσταση μέχρι την ημέρα που θα ξεσπάσει».

nb aliyev ilhan
Αλίεφ

Ο Αμερικανός αναλυτής συνεχίζει να εξηγεί την κατάσταση στην περιοχή και πώς ο δικτάτορας Αλίεφ εκμεταλλεύεται την κατάσταση και τον πακτωλό χρημάτων που εισπράττει από την BP:

«Εάν ο Αλίεφ διατάξει μια πλήρη εισβολή στην Αρμενία, η προκύπτουσα διαταραχή πιθανότατα θα τερματίσει την ικανότητα της BP να μεταφέρει το φυσικό της αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία.

Εάν το Αζερμπαϊτζάν, με υπερβολική αυτοπεποίθηση για το απροσδόκητο κέρδος του φυσικού αερίου, επιδιώξει να εξαφανίσει το παλαιότερο χριστιανικό κράτος, η BP μπορεί να αδιαφορήσει, αλλά θα είναι αδύνατον να ξεπεράσει την αμαύρωση της φήμης της.

Με απλά λόγια, η σύμβασή της, επιτρέπει στο Αζερμπαϊτζάν να αγοράσει όπλα από το Ισραήλ και την Τουρκία, για να επιδιώξει τη γενοκτονία κατά των Αρμενίων Χριστιανών.

Η BP μπορεί να θέλει να παρακάμψει την πολιτική, αλλά ο Αλίεφ δεν θα της δώσει την ευκαιρία. Είναι καιρός για την BP να πει στον Αλίεφ: Φτάνει πια, η BP δεν θα συμμετάσχει στη γενοκτονική φιλοδοξία κανενός δικτάτορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ