Οι εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Χάγης απαιτούν την απομόνωση των Κοσοβάρων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ειδική Εισαγγελία  ζήτησε την Πέμπτη να διακοπούν οι επισκέψεις των τριών Κοσοβάρων κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου, Χασίμ Θάτσι, Κάντρι Βέσελι, Ρετζέπ Σελίμι  και όλες οι επικοινωνίες, εκτός από την ομάδα των δικηγόρων.

 Σύμφωνα με το γραφείο της Ειδικής Εισαγγελίας,  οι τρεις κατηγορούμενοι παραβίασαν τις εντολές του δικαστηρίου, αφού αποκάλυψαν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων ή/και διανέμοντας το περιεχόμενο της εμπιστευτικής κατάθεσης στα άτομα που τους επισκέπτονται στο Κατάστημα Κράτησης.

Συγκεκριμένα, από τις έρευνες της Ειδικής Εισαγγελίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προέκυψαν περαιτέρω προσπάθειες παρεμπόδισης της διαδικασίας από τους κατηγορούμενους, καθώς φέρονται να συνομίλησαν με επισκέπτες δίνοντάς τους εντολή να μιλήσουν με πιθανούς μάρτυρες και μάλιστα να τους πουν τι να καταθέσουν.

Για αυτούς τους λόγους, η Εισαγγελία ζήτησε να διακοπούν όλες οι επικοινωνίες των τριών Κοσοβάρων κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών επισκέψεων σωματικά ή μέσω Zoom, τηλεφωνικών κλήσεων και γραπτών επικοινωνιών. Αυτό θα ισχύει, σύμφωνα με την Εισαγγελία, μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου.

Επιπλέον, η Ειδική Εισαγγελία διέταξε να υπάρχει ενεργή παρακολούθηση (από άτομο που μιλάει την αλβανική γλώσσα) όλων των μη προνομιακών επικοινωνιών των τριών κατηγορουμένων και διατήρηση αυτών των δεδομένων μέχρι το τέλος της δίκης.

Η εισαγγελία ζήτησε οι προνομιακές επισκέψεις να περιοριστούν μόνο στην ομάδα των δικηγόρων.

Η Ειδική Εισαγγελία έχει ζητήσει μάλιστα να χωριστούν οι τρεις κατηγορούμενοι από τους υπόλοιπους κρατούμενους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κράτηση.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα,  η Ειδική Εισαγγελία υπέβαλε το επιβεβαιωμένο και τροποποιημένο κατηγορητήριο κατά των Χασίμ Θάτσι, Κάντρι Βέσελι, Ρετζέπ Σελίμι και Γιακούμπ Κρασνίκι, το οποίο αποτελείται από δέκα κατηγορίες, όπου οι τελευταίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου (όπως λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων στη διάρκεια της σύγκρουσης).

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ