Ισραηλινό εμπορικό πλοίο έγινε στόχος drone στον Ινδικό Ωκεανό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ένα πλοίο εμπορευματοκιβωτίων που ανήκει σε Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο έγινε στόχος UAV στον Ινδικό Ωκεανό.

Σε δήλωσή του στον Τύπο της χώρας, αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο με σημαία Μάλτας που ανήκει σε έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο στοχοποιήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό.

 Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ένα μη επανδρωμένο αερόχημα που υποπτεύεται ότι ανήκει στο Ιράν επιτέθηκε στο πλοίο με το όνομα «CMA CGM Symi» την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Associated Press (AP), ένας ανώνυμος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα, μια μέρα μετά το περιστατικό, ότι το εν λόγω πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χτυπήθηκε από ένα «τριγωνικό και γεμάτο βόμβες» UAV Shahed-136 ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα. Το αερόχημα εξερράγη, χωρίς να προκληθούν ζημιές στο πλοίο ή στο πλήρωμα.

Το σύστημα παρακολούθησης είναι απενεργοποιημένο

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είπε ο αξιωματούχος, αλλά αρνήθηκε να πει γιατί ο στρατός των ΗΠΑ πιστεύει ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Από την άλλη, το κανάλι Al-Mayadeen, γνωστό για την εγγύτητά του με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, μετέδωσε ότι ένα ισραηλινό πλοίο στοχοποιήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό.

Το κανάλι ανέφερε αγνώστους ως πηγές στις ειδήσεις του. Ενώ η εταιρεία CMA CGM με έδρα τη Μασσαλία δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το περιστατικό.

 Τα δεδομένα, πάντως, του MarineTraffic.com αποκάλυψαν ότι το σύστημα αυτόματης ανίχνευσης του πλοίου ήταν εκτός λειτουργίας από την Τρίτη, όταν έφυγε από το λιμάνι Jebel Ali του Ντουμπάι για να μην γίνει στόχος επίθεσης.

Το Associated Press επεσήμανε ότι τα πλοία πρέπει να διατηρήσουν το σύστημα ενεργοποιημένο για λόγους ασφαλείας, αλλά το πλήρωμα μπορεί να το απενεργοποιήσει όταν πιστεύει ότι μπορεί να είναι στόχος.

 Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey επεσήμανε ότι το εν λόγω σύστημα έκλεισε μέρες πριν από το περιστατικό και είπε: «Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι το κλείσιμό του από μόνο του δεν αποτρέπει μια επίθεση».

Σε ποιον ανήκει

Το πλοίο Symi ανήκει στην εταιρεία Eastern Pacific Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη και η εταιρεία ανήκει στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Idan Ofer.

 Μετά την έναρξη των συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στις 19 Νοεμβρίου, ισχυρίστηκε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι επανέλαβαν την απειλή ότι θα «επιτεθούν σε πλοία που ανήκουν σε ισραηλινές εταιρείες», κατέλαβαν το ισραηλινό φορτηγό πλοίο.

Η διοίκηση του Τελ Αβίβ δήλωσε ότι το εν λόγω πλοίο δεν ανήκε στο Ισραήλ. Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρθηκε ότι το πλοίο που κρατήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα απέπλευσε από την Τουρκία με προορισμό την Ινδία.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ