Ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν παρασκηνιακά για χαλάρωση των κυρώσεων κατα της Ρωσιας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν στο να χαλαρώσουν οι επικείμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προτείνει το μπλοκ για την καταπολέμηση της παράκαμψης των κυρώσεων μέσω τρίτων χωρών.

Πρόκειται για την πρόταση των Βρυξελλών να απαγορευτεί στους εισαγωγείς να μεταπωλούν ορισμένα αγαθά «υψηλής προτεραιότητας», όπως ημιαγωγούς (που χρησιμοποιούνται για παραγωγή όπλων), στη Ρωσία.

Η ΕΕ προτείνει επίσης, την κατάθεση ενός συγκεκριμένου ποσού σε ειδικό λογαριασμό καταθέσεων, για τη συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις. Σε περίπτωση παραβίασης αυτών των απαιτήσεων, τουλάχιστον το ήμισυ αυτού του ποσού, θα μεταφερθεί σε καταπιστευματικό ταμείο για την Ουκρανία και οι συμβάσεις θα ακυρωθούν.

Οι εξαγωγείς θα πρέπει επίσης να ενημερώνουν τις εθνικές αρχές για τυχόν παραβιάσεις από εταιρείες τρίτων χωρών.

Ωστόσο, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν ότι τα επικείμενα μέτρα δεν πληρούν τις απαιτήσεις νομιμότητας και εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν τέτοιες εγγυήσεις και προϋποθέσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν στους εισαγωγείς.

Όπως ανέφεραν στο Bloomberg διπλωματικές πηγές, οι χώρες αυτές θέλουν επίσης να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής των προτεινόμενων κανόνων και να περιορίσουν τη λίστα των αγαθών στα οποία θα ισχύουν οι νέοι νόμοι.

Σύμφωνα με πηγές, η επιβολή τέτοιων κυρώσεων θα μπορούσε να θέσει σε μειονεκτική θέση τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η κατάσταση αυτή εγείρει εκ νέου σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ενότητα του μπλοκ, το οποίο θέλει να διατηρήσει μια ισχυρή στάση ενάντια στη Ρωσία, ενώ ο μεγάλος αριθμός χωρών που ζητά τη χαλάρωση των κυρώσεων περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, φέρνοντας στο προσκήνιο πιθανούς διαχωρισμούς εντός της ΕΕ σχετικά με την προσέγγισή τους στη Ρωσία και τη δέσμευση να διατηρήσουν το καθεστώς κυρώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ