Ένα μήλο την ημέρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενα μήλο την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα και με τη… βούλα της επιστήμης, καθώς νέα αμερικανική έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου μειώνει κατά 20% την πιθανότητα να αποκτήσει κανείς πολύ εύθραυστη υγεία, ειδικά σε μεγάλη ηλικία.

Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Η έρευνα που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» η ερευνητική ομάδα της Δρος Shivani Sahni του Harvard Medical School τις Βοστόνης επισημαίνει ότι τα μήλα περιέχουν τις ουσίες φλαβονόλες. Την ίδια ώρα, τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι το 10% των ανθρώπων με μέση ηλικία τα 65 χρόνια υποφέρει από εύθραυστη υγεία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σύνδεση της ευπάθειας των ηλικιωμένων με τις φλαβονόλες, παρακολουθώντας την κατάσταση της υγείας 1.701 εθελοντών επί 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 13,2% των συμμετεχόντων απέκτησε εύθραυστη υγεία. Η ομάδα της Sahni υπολόγισε ότι για κάθε 10 mg φλαβονόλης που έτρωγαν οι συμμετέχοντες την ημέρα ο κίνδυνος να γίνει εύθραυστη η υγεία τους μειωνόταν κατά 20%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι 10 mg φλαβονόλης περιέχονται σε ένα μήλο μέσου μεγέθους.
Διαπιστώθηκε, δε, ότι την πιο ισχυρή δράση είχε ένα συγκεκριμένο είδος φλαβονόλης, η κουερσετίνη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα μήλα. Περιέχεται επίσης στα σκούρα μούρα, στα εσπεριδοειδή, στα κρεμμύδια, στον μαϊντανό και στο φασκόμηλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ