Ισραήλ: Ανησυχητικό φαινόμενο- δύο χιλιάδες στρατιώτες δεν παρουσιάστηκαν για να πολεμήσουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ειδικοί περιέγραψαν την απουσία δύο χιλιάδων Ισραηλινών στρατιωτών από τη θητεία τους στον στρατό κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς άδεια, ως τη «μεγαλύτερη αποτυχία» που έχει δει ο ισραηλινός στρατός από την ίδρυσή του το 1948.

Αν και ο λόγος για την απουσία αυτού του αριθμού από τον πόλεμο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, τα όσα αναφέρθηκαν από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις επιπτώσεις αυτού αποκαλύπτουν ανησυχία στο στρατό ότι ο αριθμός των απόντων θα αυξηθεί την επόμενη περίοδο.

Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε στρατιώτες που απουσιάζουν χωρίς άδεια κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, που υπολογίζονται σε περίπου δύο χιλιάδες στρατιώτες.

Η εφημερίδα πρόσθεσε, σε σχετικό ρεπορτάζ την περασμένη Τετάρτη, ότι πολλοί έφεδροι στρατιώτες, που αρχικά δεν ήταν μέρος των τακτικών δυνάμεων, προσφέρθηκαν εθελοντικά με προσωπική πρωτοβουλία και εμφανίστηκαν για να συμμετάσχουν στην πολεμική προσπάθεια, αλλά κάποιοι άλλοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στα σπίτια τους, κάτι που αποτελεί παράβαση του νόμου εν μέσω… πολέμου.

Μερικοί από αυτούς που εγκαταλείπουν τη στράτευση είναι επίσης στρατιώτες θητείας και κάποιοι από αυτούς απουσίαζαν από την υπηρεσία πριν από το ξέσπασμα των μαχών στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία ανέφερε ότι η ποινή θα είναι πραγματική στρατιωτική κράτηση από μία έως τρεις ημέρες για κάθε ημέρα απουσίας.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών φατριών στις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε περισσότερες από 360.000 εφεδρικές δυνάμεις, που αντιπροσωπεύουν τα 3 τέταρτα αυτών των δυνάμεων που υπολογίζονται σε 465.000.

Τον περασμένο Ιούλιο, 1.142 έφεδροι στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων πιλότων, απείλησαν να απόσχουν από τη στρατιωτική θητεία εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση νόμου για δικαστικές αλλαγές που θα μείωναν τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που η κυβέρνηση είχε ήδη εγκρίνει το νόμο.

Οι βετεράνοι της Πολεμικής Αεροπορίας λένε ότι οι έφεδροι, που προσφέρονται εθελοντικά μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής τους θητείας, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των πληρωμάτων των αποστολών μάχης.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το ισραηλινό κανάλι 12 και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι μπορεί να χρειαστεί να επαληθευτεί εάν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του επί μήνες, στις οποίες συμμετείχαν έφεδροι στρατιώτες και απείλησαν να αρνηθούν να συνεχίσουν την υπηρεσία, συνεχίστηκαν με την απουσία τους από τις τάξεις του στρατού όταν έγινε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ