Τσεχια: Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωρισμό ρεκόρ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι και τα σχολεία έκλεισαν σήμερα στην χώρα, καθώς οι συνδικαλιστικές ενώσεις είχαν απευθύνει γενικό κάλεσμα σε απεργία και διαδηλώσεις, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η (κεντροδεξιά) κυβέρνηση.

Η Τσεχία, χώρα μέλος της ΕΕ, με πληθυσμό 10.500.000 κατοίκων, όπως η Ελλάδα περίπου, βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωρισμό ρεκόρ και αύξηση των τιμών ενέργειας. Ο πρόεδρος της χώρας ενέκρινε μέτρα λιτότητας, τα οποία προβλέπουν αύξηση φόρων, μείωση επιδομάτων, επιδοτήσεων και μισθών στον δημόσιο τομέα. Όλα αυτά μαζί αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αντιδράσεων σε κοινωνικό επίπεδο.

Η διαδήλωση εξάλλου στο κέντρο της Πράγας ήταν η πιο θορυβώδης, με τις εικόνες από το αγανακτισμένο πλήθος να ταξιδεύουν παντού. «Θέλω η κατάσταση να γίνει όπως ήταν. Φθηνή ενέργεια και τρόφιμα, σχολεία που λειτουργούν», δήλωσε μια ελεγκτής παραγωγής στο Σόμπεσλαβ (νότια της χώρας).

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα εκτιμά πως τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία, υποχρεωτικά και απαραίτητα. Οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση για ελλιπή επικοινωνία και την παροχή πολύ σημαντικής ανθρωπιστικής/στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, την ώρα που το βιοτικό επίπεδο των Τσέχων πέφτει κατακόρυφα. Η οικονομία δε της Τσεχίας κατέγραψε ύφεση 0,6% στο τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ