Spiegel: Η γερμανική κοινωνία απορρίπτει την εμπλοκή της χώρας στις διεθνείς κρίσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία, συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, άνοδος της Κίνας: Η Γερμανία αντιμετωπίζει πολλές κρίσεις. Σύμφωνα με πολλούς Γερμανούς, η κυβέρνηση δεν πρέπει να επέμβει στρατιωτικά ή διπλωματικά σε οποιαδήποτε κρίση – με μια εξαίρεση.

Ο κόσμος βρίσκεται σε πολλαπλές κρίσεις εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος έχει πολλαπλή ενημέρωση ολοένα και περισσότερη.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη των περισσότερων πολιτών στη χώρα, ο ρόλος που διαδραματίζει η Γερμανία σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος.

1 295

«Πρέπει η Γερμανία να συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία;»

Η πλειοψηφία θέλει μόνο συνεχή υποστήριξη για την Ουκρανία  Αυτό είναι το αποτέλεσμα της «Berlin Pulse», μιας αντιπροσωπευτικής έρευνας για τη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας από το Ίδρυμα Körber.

Μια μικρή πλειοψηφία, μόλις επτά μονάδες πάνω από το μισό (57 τοις εκατό), πιστεύει ότι η επιρροή της Γερμανίας στον κόσμο έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, το 54 τοις εκατό των ερωτηθέντων θα ήθελε η Γερμανία να επιδείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στις διεθνείς κρίσεις.

Μόνο το 38% θα ήθελε η Γερμανία να εμπλακεί περισσότερο διπλωματικά. Είναι η χαμηλότερη τιμή από τότε που ξεκίνησε η μελέτη «Pulse» το 2017.

«Όχι σε στρατιωτικό ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη»

Το 71 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε όχι,  στο ερώτημα εάν η Γερμανία θα έπρεπε να αναλάβει στρατιωτικό ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.

 Μόνο το 28 τοις εκατό ήταν υπέρ αυτής.

 Η μεγάλη απόρριψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ειδικό ταμείο για την Bundeswehr που πρότεινε η κυβέρνηση του συνασπισμού και τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ( SPD ) ότι η Γερμανία πρέπει να γίνει ξανά «έτοιμη για πόλεμο».

Ωστόσο, οι περισσότεροι Γερμανοί εξακολουθούν να θεωρούν σημαντική την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Το 72 τοις εκατό των ερωτηθέντων συμφωνεί με τον στόχο να δαπανηθεί τουλάχιστον το δύο τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα όπως προβλέπει η  συμφωνία του ΝΑΤΟ. Το 26 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεωρούν ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό.

Συμφωνία για το ειδικό ταμείο Άμυνας

Μέχρι σήμερα, η Γερμανία δεν έχει εκπληρώσει το επίπεδο προϋπολογισμού που ζήτησε το ΝΑΤΟ. Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) υποσχέθηκε ειδικά κονδύλια για την Bundeswehr, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αμυντικό προϋπολογισμό στο μέλλον. Οι Γερμανοί, αν και δεν είναι οπαδοί των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον φαίνεται να συμβιβάζονται με το θέμα του προϋπολογισμού.

Οι Γερμανοί συνεχίζουν να βλέπουν την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία με παρόμοια καλοσύνη όπως και με τον αμυντικό προϋπολογισμό.

 Τα δύο τρίτα υποστηρίζουν την προμήθεια όπλων στη χώρα που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, ακόμη και δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου.

 Από αυτούς, το 54 τοις εκατό δήλωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία είχε σκοπό να βοηθήσει στην ανακατάληψη των εδαφών που κατείχε η Ρωσία.

Το 41 τοις εκατό είναι της γνώμης ότι η γερμανική υποστήριξη θα πρέπει πρωτίστως να αποτρέψει περαιτέρω ρωσικές προόδους.

Ο φόβος του Πούτιν

Η στάση απέναντι στη Ρωσία παραμένει επίσης αρνητική. Η πλειοψηφία των Γερμανών (86 τοις εκατό) συμφωνεί ότι η ρωσική κυβέρνηση υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Τα τρία τέταρτα (76 τοις εκατό) αισθάνονται επίσης στρατιωτικά απειλούμενα από τη Ρωσία.

Όσον αφορά την Κίνα

Η άποψη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι εξίσου ζοφερή : η αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στα παγκόσμια γεγονότα αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 62 τοις εκατό των ερωτηθέντων.

Στο 60%, οι περισσότεροι ερωτηθέντες είναι επίσης της άποψης ότι οι γερμανικές εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα – ακόμα κι αν αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οικονομικές απώλειες και απώλειες θέσεων εργασίας.

Ο σκεπτικισμός ταιριάζει με τη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μόνο το καλοκαίρι ο κυβερνητικός Συνασπισμός δήλωσε ότι η «απο-ρισκοποίηση» είναι κεντρικός όρος στη στρατηγική του για την Κίνα  – ο στόχος είναι να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα και έτσι να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους.

Ελπίζοντας για τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την έρευνα Körber, πολλοί Γερμανοί θα προτιμούσαν να έχουν και πάλι ισχυρότερο προσανατολισμό προς τη Δύση.

Το 43 τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφερε τις ΗΠΑ ως τον σημαντικότερο εταίρο τους, επτά ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, το 77% αξιολογεί τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον ως μάλλον καλές έως πολύ καλές.

Ωστόσο, αυτή η θετική στάση απέναντι στις διατλαντικές σχέσεις θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί το επόμενο φθινόπωρο: το 82 τοις εκατό των Γερμανών υποθέτουν ότι αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις διατλαντικές σχέσεις.

Για τη μελέτη, το Kantar Public ρώτησε περισσότερους από χίλιους δικαιούχους ψηφοφόρους σχετικά με τις στάσεις τους στην εξωτερική πολιτική για λογαριασμό του Ιδρύματος Körber.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ