Διασυρμός: Ο Στάρμερ ισχυρίζεται ότι είπε οχι κατάμουτρα στο Μητσοτάκη για τα Γλυπτά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραμύθια το «θετικό κλίμα» που έκανε λόγο η κυβέρνηση….

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε με απαξιωτικό τρόπο την προγραμματισμένη τους συνάντηση, μετά της δηλώσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένα ζήτημα το οποίο έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε μια τρύπα στο νερό.

Την ώρα που κάποιοι σχολιάζουν ότι ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις, με το Εργατικό Κόμμα του Στάρμερ να προηγείται κατά 20 μονάδες, επιχείρησε να κρατήσει σκληρή στάση γύρω από το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, με στόχο να «χτίσει» το προφίλ του προεκλογικά, ο ηγέτης των Εργατικών δίνει ξεκάθαρη απάντηση. Δεν πρόκειται να να προχωρήσει σε καμία υποχώρηση για το ζήτημα, όπως τόνισε σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο, σε παρέμβασή του για το επεισόδιο με τον Μητσοτάκη.

Ο Στάρμερ, ο οποίος συνάντησε τον Μητσοτάκη ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο τη Δευτέρα, είπε ότι δεν είχε «κανένα πρόβλημα να δηλώσει την επίσημη πολιτική της Βρετανίας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Εγκάλεσε στην ουσία τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δεν είχε το θάρρος να ξεκαθαρίσει τη θέση της Βρετανίας, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία: «Συζήτησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την οικονομία, την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Του είπα επίσης ότι δεν θα αλλάξουμε τον νόμο για τα μάρμαρα. Δεν είναι τόσο δύσκολο, κύριε πρωθυπουργέ» δήλωσε ο Στάρμερ απευθυνόμενος στον Σούνακ.

Δηλαδή, ενώ ο ίδιος ο ηγέτης των Εργατικών «κατσάδιασε» τον Σούνακ για τον τρόπο με τον οποίο προκάλεσε το επεισόδιο, η θέση του για την επιστροφή των αρχαιοτήτων ήταν ξεκάθαρη και ουσιαστικά, η ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν διπλή.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει, έναν συνάδελφο μέλος του ΝΑΤΟ, έναν οικονομικό σύμμαχο, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Γιατί τόση μικρή πολιτική, πρωθυπουργέ;» δήλωσε ο Στάρμερ επικρίνοντας την απρεπή κίνηση του Σούνακ να ακυρώσει τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη.

Εξαιρετικά περίεργη η αντίδραση της κυβέρνησης στην επίθεση Σούνακ

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, και αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια περίεργη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, καθώς οι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν προσωπικά από τον Βρετανό πρωθυπουργό, επομένως ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να βγει και να τον διαψεύσει. Διαφορετικά, με αυτόν τον τρόπο «δείχνει» ότι επιτρέπει σε έναν ξένο πρωθυπουργό, να τον παρουσιάζει ως… «απατεώνα», ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν είναι.

Δημόσια πυρά από Σούνακ κατά του Μητσοτάκη: Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις και κάνει φιγούρα

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, σε ερώτηση που δέχτηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με τον λόγο που ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λονδίνο, ο Σούνακ εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του και ότι αναμοχλεύει ζητήματα του παρελθόντος για να κάνει επίδειξη ισχύος.

Προσπαθώντας να επιδείξει σκληρό πρόσωπο ενόψει προεκλογικής περιόδου, ο Σούνακ ο οποίος διαφωνεί με την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα,απάντησε σε ερώτηση που δέχτηκε στην βρετανική Βουλή: «Είναι προφανές πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν για να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον αλλά για να ”κάνουμε φιγούρα” και για να αναμοχλευτούν ζητήματα του παρελθόντος. Και αυτό ήταν μη θεσμικό. Επιπλέον, όταν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν κάποιες δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Μητσοτάκης βρήκε «θετική» την απαξίωση του Σούνακ και χαρακτήρισε «ατυχές το γεγονός»

Τη… θετική πλευρά της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ, είδε ο Έλληνας πρωθυπουργός, και μάλιστα δεν δίστασε να τη «διαφημίσει» στο τετ α τετ με την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Μιλώντας μπροστά στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτακης αναφέρθηκε στην ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ σχολιάζοντας πως είναι ένα ατυχές γεγονός. 

«Δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις γιατί έχουν ιστορικό βάθος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το όλο ζήτημα έχει και μια θετική πλευρά καθώς απέκτησε μια μεγαλύτερη δημοσιότητα το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Πρώτη παρατήρηση, θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ