Ξεκάθαρη η Ζαχαροβα σε παρέμβαση της υπέρ της χώρας μας για τα Γλυπτα: Κάνει λογο για κλοπή και αποικιοκρατική παράδοση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε μεν ότι όσα συνέβησαν είναι «θέμα διμερών σχέσεων» Ελλάδας και Βρετανίας, αλλά επεσήμανε πως «όλα αυτά (Γλυπτά) έχουν όντως κλαπεί. Εννοώ όσα αποτελούν κληρονομιά του Βρετανικού Μουσείου, του Λούβρου και των τμημάτων τους για την Αρχαία Αίγυπτο, την Αρχαία Ελλάδα και την αρχαιότητα συνολικά, όλα όσα έφθασαν εκεί μέσω της απομάκρυνσής τους από την Ελλάδα και την Αίγυπτο παράνομα, αντικανονικά».

«Ό,τι εξήχθη από Γάλλους και Βρετανούς στρατιωτικούς ή ακόμη και διπλωμάτες με απολύτως επινοημένες προφάσεις, ότι δήθεν δεν εξήγαγαν πολιτιστικές αξίες ή τις εξήγαγαν κατά κάποιο τρόπο προσωρινά – αυτό ακριβώς είναι η ίδια η κλοπή. Είναι αποικιοκρατική παράδοση. Σε όλη τους τη ζωή, επί πολλούς αιώνες άρπαζαν σε διάφορες γωνιές του κόσμου εθνικούς θησαυρούς. Τα μουσεία τους είναι σε γενικές γραμμές αποθήκες των κλεψιμαίικων από τις αποικίες».

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα «βλέπουμε τη συνέχεια αυτής της λογικής, ήδη με το παράδειγμα της Ουκρανίας. Ο χρυσός των Σκυθών, για παράδειγμα, είναι το ίδιο πράγμα. Ή το παράδειγμα των κειμηλίων, που είναι πολύτιμα από πολιτιστική και θρησκευτική άποψη και εξάγονται ή έχουν ήδη εξαχθεί από ορθοδόξους ναούς της Ουκρανίας, από μουσεία της Ουκρανίας. Όλα είναι το ίδιο. Δυστυχώς, αυτή η αποικιοκρατική ληστεία πολιτιστικών αξιών συνεχίζεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ