Παύλος Γερουλανος: Τα «παιδιά των κόκκινων δανείων», στην Ελλάδα, δεν είναι μια τυχαία γενιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κυβέρνηση έχει εμπιστευτεί τόσο την ανάπτυξη τής χώρας όσο και τις πτωχεύσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σε ένα άρρωστο τραπεζικό σύστημα που διαχειρίζεται ακόμα τη δική του πτώχευση. Λάθος. Διότι, τα συμφέροντα ενός κράτους που θέλει να αναπτυχθεί δυναμικά και τα συμφέροντα ενός τραπεζικού συστήματος που φοβάται το ρίσκο και τα λάθη, βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Τα «παιδιά των κόκκινων δανείων», στην Ελλάδα, δεν είναι μια τυχαία γενιά. Μεγάλωσε σε σπίτια που πήραν ρίσκο, έχασαν και έμαθαν από αυτό. Η γνώση και η πείρα τους, είναι πολύτιμη για μια οικονομία που ξαναβρίσκει τον βηματισμό της, για να τα αφήνουμε να μαραζώνουν, αδρανοποιημένα, στα καφενεία τής γειτονιάς τους. Και πώς ξέρουμε ότι δεν είναι «πονηρούληδες», όπως χαρακτήρισε ο κ. Χατζηδάκης τους συστηματικούς κακοπληρωτές; Πρώτον, μετά από 12 χρόνια απανωτών κρίσεων (οικονομική, υγειονομική και κλιματική), οι λεγόμενοι «πονηρούληδες» έχουν ελαχιστοποιηθεί, ως ποσοστό των κόκκινων δανείων. Δεύτερον, η διεθνής εμπειρία λέει ότι οι «μπαταχτσήδες» είναι, πιο συχνά, αυτοί που νιώθουν «πολύ μεγάλοι για να πτωχεύσουν» και όχι τα ευάλωτα νοικοκυριά. Και τρίτον, ειδικά στην περίπτωση των «παιδιών των κόκκινων δανείων», ο «πονηρούλης» που κληροδότησε το δάνειο στα παιδιά του, λογοδοτεί τώρα σε μια δύναμη υπέρτατη και όχι στις εισπρακτικές εταιρείες των τραπεζών.

Θα ήταν εύκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς για το ριζικό κούρεμα δανείων, με βάση το ιστορικό τους. Πολλά δάνεια δόθηκαν σε ανθρώπους, οικονομικά αναλφάβητους, σε εποχές με μεγαλύτερα εισοδήματα, από τράπεζες που πίεζαν χωρίς να εξηγήσουν το ρίσκο στο οποίο εξέθεταν τους πελάτες τους. Τα δάνεια αυτά, προσαυξήθηκαν σημαντικά, με τόκους και υπερημερίες, σε σημείο να χρωστούν σήμερα, δευτεροεγγυητές και τριτοεγγυητές, ενώ έχουν ήδη αποπληρωθεί ποσά αρκετά μεγαλύτερα από το αρχικό κεφάλαιο τού δανεισμού. Αρκετά ρυθμίστηκαν και όμως, έγιναν πάλι κόκκινα, αναδεικνύοντας ότι και οι ρυθμίσεις απλά σπρώχνουν το πρόβλημα παρακάτω. Το ιστορικό τού ιδιωτικού χρέους και ειδικά των οικογενειακών δανείων, θα έπρεπε να κάνει πολλούς από εμάς να κοκκινίζουμε, πριν αρχίσουμε να κατηγορούμε τα νοικοκυριά.

Διαβάστε περισσότερα: yeroulanos.gr/ta-paidia-ton-…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ