Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Η Ρωσία απαγόρευσε το «κίνημα ΛΟΑΤΚΙ» χαρακτηρίζοντας το «εξτρεμιστική οργάνωση»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αποφάσισε την Πέμπτη ότι οι ακτιβιστές LGBT πρέπει να χαρακτηριστούν ως εξτρεμιστές, μια εξελιξη που εκπρόσωποι ομοφυλόφιλων και τρανσέξουαλ φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε συλλήψεις και διώξεις.

Δημοσιογράφος του Reuters που παρακολούθησε την συνεδρίαση στο Ανώτατο δικαστήριο τεκμηρίωσε ότι η απόφαση αυτή  εγκρίνει το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναγνωρίσει το αποκαλούμενο «διεθνές κοινωνικό κίνημα LGBT» ως εξτρεμιστικό και να απαγορεύσει τις δραστηριότητές του.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα κύμα αυξανόμενων περιορισμών στις εκφράσεις σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων νόμων που απαγορεύουν την προώθηση «μη παραδοσιακών» σεξουαλικών σχέσεων και απαγορεύουν νομικές ή ιατρικές αλλαγές φύλου.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει μια νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο, επιδιώκει εδώ και καιρό να προωθήσει μια εικόνα της Ρωσίας ως θεματοφύλακα των παραδοσιακών ηθικών αξιών σε αντίθεση με μια «παρακμιακή» Δύση.

Σε μια ομιλία του πέρυσι, είπε ότι η Δύση ήταν πρόθυμη να υιοθετήσει «μάλλον περίεργες, κατά την άποψή μου (του Πούτιν), νέες τάσεις όπως δεκάδες φύλα και παρελάσεις ομοφυλοφίλων», αλλά δεν είχε το δικαίωμα να τις επιβάλει σε άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης ότι το Κρεμλίνο «δεν παρακολουθεί» την υπόθεση και δεν είχε κανένα σχόλιο επ’ αυτής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο χρειάστηκε περίπου πέντε ώρες για να εκδώσει την απόφασή του, μετά την έναρξη της συνεδρίασής του στις 10 π.μ. (07:00 GMT). Η διαδικασία ήταν κλειστή για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επετράπη στους δημοσιογράφους να ακούσουν την απόφαση.

Οι ΛΟΑΤ ακτιβιστές είχαν δει την απόφαση ως αναπόφευκτη μετά το αίτημα της 17ης Νοεμβρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο είπε -χωρίς να δώσει παραδείγματα- ότι “διάφορα σημάδια και εκδηλώσεις εξτρεμιστικού προσανατολισμού, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης κοινωνικής και θρησκευτικής διχόνοιας” είχαν εντοπιστεί στο δραστηριότητες του κινήματος LGBT στη Ρωσία.

“Φυσικά είναι πολύ ανησυχητικό και δεν θυμάμαι ότι η απειλή ήταν ποτέ τόσο σοβαρή και πραγματική”, δήλωσε ο Αλεξέι Σεργκέγιεφ, ένας LGBT ακτιβιστής στην Αγία Πετρούπολη, σε συνέντευξή του στο Reuters TV νωρίτερα αυτό το μήνα.

Περισσότερες από 100 ομάδες έχουν ήδη απαγορευτεί στη Ρωσία ως «εξτρεμιστικές». Προηγούμενες καταχωρίσεις, για παράδειγμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά και των οργανώσεων που συνδέονται με τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, έχουν χρησιμεύσει ως προοίμιο για συλλήψεις.

Ο Σεργκέγιεφ είπε ότι δραστηριότητες όπως η ψυχολογική και νομική υποστήριξη, ή ακόμα και οι “συναντήσεις όπου μπορείς απλώς να καθίσεις και να πιεις τσάι”, θα οδηγηθούν υπόγεια, στερώντας από πολλά ΛΟΑΤ άτομα την υποστήριξη.

«Είτε θα αυτοκτονήσουν είτε απλά θα είναι σε κάποια τρομερή κατάσταση – η ζωή τους θα μειωθεί και η υγεία τους θα επιδεινωθεί, θα πίνουν και θα καπνίζουν περισσότερο και ούτω καθεξής, προσπαθώντας με κάποιο τρόπο να ξεφύγουν από αυτήν την πραγματικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ