Κίνηση ΜΑΤ με Φαραντούρη σε ρόλο κλειδί έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης για τις Ευρωεκλογές 2024

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικάιου, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναλαμβάνει σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη εν όψει ευρωεκλογών.

Ο καθηγητής Φαραντούρης έγινε ευρύτερα γνωστός για τις παρεμβάσεις του σε θέματα ακρίβειας και ενέργειας ενώ το όνομά του είχε προταθεί και για την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα με τον οποίον συνδέονται με στενή φιλία.

Η επιλογή Φαραντούρη αφενός δίνει σήμα στο εσωτερικό του κόμματος για τις επιλογές στη στελέχωση από τη νέα ηγεσία, αφετέρου βγάζει προς τα έξω το τεχνοκρατικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα κύρους και κατάρτισης εν όψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών. Ο Ν. Φαραντούρης διατηρεί επίση εξαιρετικές σχέσεις με προβεβλημένα στελέχη του λεγόμενου Καραμανλικού μπλοκ, όπως ο καθηγητής διεθνών σχέσων Γιάννη Βαληνάκης με τον οποίο συνδέεται ακαδημαϊκά και έχουν συνυπάρξει συχνά σε επιστημονικά πάνελ.

Ποιος είναι ο Νίκος Φαραντούρης

ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο κ. Φαραντούρης είναι καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου της Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών. Είναι διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας. Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Δίκαιο της ΕΕ, του ανταγωνισμού και των διεθνών συναλλαγών. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με υποτροφίες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχεινδιδάξει σε κορυφαία πανεπιστημία στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ειδικεύεται σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου και ευρωπαϊκών πολιτικών, ανταγωνισμού, ελευθέρωσης αγορών, ενέργειας και μεταφορών, προστασίας του περιβάλλοντος και διεθνούς οικονομικού δικαίου. Έχει δημοσιεύσει 11 μονογραφίες, βιβλία και επιμέλειες επιστημονικών τόμων και περισσότερα από 70 επιστημονικά άρθρα και μελέτες σε διεθνή περιοδικά και σειρές.

Ο Νικόλας Ε. Φαραντούρης έχει εργαστεί ως δικηγόρος στη διεθνή δικηγορική εταιρεία Norton Rose στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα σε υποθέσεις ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου του ανταγωνισμού, τραπεζικού δικαίου, μεταφορών και ενέργειας, ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Ελλάδος σε Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (UNCITRAL, IMO κ.α.), μέλος Δ.Σ., Νομικός Σύμβουλος και Πρόεδρος (υπηρεσιακός) της ΔΕΠΑ A.E., διαιτητής στον μόνιμο κατάλογο διαιτητών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος και μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Δικαίου της Ενέργειας μέλος Δ.Σ. και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Ευρωπαϊκών Σπουδών (ECSA Greece). Το 2014 οργάνωσε και διηύθυνε το πρώτο αγγλόφωνο διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ελλάδα αφιερωμένο στην Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας, στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το 2016-2019 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής ένωσης ενεργειακών εταιρειών EUROGAS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ