Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Συνάντηση Κασσελακη με Γεραπετριτη για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής, Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Η συνάντηση έγινε για να ενημερωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και ιδιαίτερα την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ.Κασσελάκης επεσήμανε τη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον διάλογομε την Τουρκία «στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τόνισε όμως, ότι ότι ο διάλογος αυτός, «προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος» και έθεσε τέσσερις άξονες επ’ αυτού:

  1. «Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του  δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 νμ.
  2. Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση  υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖστο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
  3. Τρίτον, να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.
  4. Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση «εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως “εθνική εξαίρεση” για τον οποίο ο “πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη”, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα πρόσφορο έδαφος στην κοινή γνώμη για θέσεις όπως αυτές του κ Σαμαρά που τάσσεται κατά του διαλόγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα την ακολουθήσει σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Την ίδια στιγμή, θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε θέση κινείται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην πρότασή του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την οποία κατέθεσε «σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου» και με την οποία:

  • «Πρώτον, επαναφέρει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
  • Δεύτερον, προτείνει την αποστολή κοινής επιστολής από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου,προς τις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου, με σκοπό να υποστηρίξουν την καθιέρωση διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα, με τη συμμετοχή της UNESCO».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ