Παρά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι ένοπλες δυνάμεις της ΕΕ υποφέρουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας, ως αποτέλεσμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και της κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να αυξήσουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους κατά 6% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, φέρνοντας τον συνολικό αμυντικό προϋπολογισμό στην Ευρώπη σε ιστορικό υψηλό των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά αυτή την οικονομική αύξηση, οι δυνατότητες των στρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν υπό αμφισβήτηση, καθώς οι αναφορές αποκαλύπτουν αδύναμο οπλισμό και σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών και εξοπλισμού.

Επίπεδο ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών

1 10

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες το 2022 κατά 6% σε επίπεδο ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας.

Περίπου 20 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ αύξησαν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους πέρυσι, με έξι χώρες να εφαρμόζουν αυξήσεις άνω του 10%. Η Σουηδία, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο, ήταν στην κορυφή της ομάδας με αύξηση 30%, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο με 28%, και η κυβέρνηση της Λιθουανίας αύξησε τις δαπάνες κατά 27,6% και οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές στην Ισπανία επέβλεψαν ένα στρατιωτικό σχέδιο, με αύξηση 19%.

Συνολικά, το 1,5% του ΑΕΠ του ευρωπαϊκού μπλοκ δαπανήθηκε για την άμυνα πέρυσι.

Οι χώρες που δαπανούν περισσότερα στην Άμυνα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 22 χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο πέντε χώρες (Εσθονία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία) έχουν εκπληρώσει την απαίτηση του ευρωπαϊκού μπλοκ να δαπανήσουν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στους στρατούς τους. Η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Φινλανδία προσχώρησαν σε αυτές τις πέντε χώρες υπερβαίνοντας το όριο του 2% φέτος.

Ένα ρεκόρ 58 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει διατεθεί σε αμυντικές επενδύσεις και αγορές όπλων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ, αύξηση 6% από το 2021.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δεσμεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο να δαπανήσει σχεδόν το διπλάσιο αυτού του ποσού για τον στρατό της χώρας του σε εφάπαξ ένεση σε μετρητά, αλλά από τον Φεβρουάριο, λιγότερο από το ένα τρίτο του συνολικού ποσού είχε διατεθεί για στρατιωτικές συμβάσεις.

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι αδύναμος σε σύγκριση με τον αμερικανικό

Ο συνδυασμένος στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να είναι μικρός σε σύγκριση με αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δαπάνησαν 752,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα το 2022, αυξάνοντας αυτόν τον αριθμό σε 816,7 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ή περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ.

Παρά το γεγονός ότι ξοδεύει περισσότερα για την άμυνα από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να εξοπλίσει τους στρατιώτες της και την Ουκρανία.

Τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν τον Μάρτιο να προμηθεύουν από κοινού ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στις ουκρανικές δυνάμεις έως τον Μάρτιο του 2024, αλλά μόνο το ένα τρίτο αυτού του αριθμού έχει παρασχεθεί.  Ο Γερμανός αρχηγός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι «ο στόχος του εκατομμυρίου δεν θα επιτευχθεί».

Η γραφειοκρατία είναι εμπόδιο… και οι ευρωπαϊκοί στρατοί θα ξεμείνουν από πυρομαχικά μέσα σε δύο εβδομάδες

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι γερμανικές δυνάμεις θα έχουν αρκετά πυρομαχικά για δύο ημέρες σε περίπτωση πολέμου πλήρους κλίμακας, ενώ ο επικεφαλής επιμελητείας του ΝΑΤΟ, Alexander Solfrank, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια και η ανεπαρκής υποδομή θα εμπόδιζαν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να έχουν εύκολη πρόσβαση στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στα μέσα του 2022 ότι όλοι οι στρατοί του μπλοκ μαζί θα «ξεμείνουν από πυρομαχικά εντός δύο εβδομάδων» εάν αναγκάζονταν να πολεμήσουν σε μια σύγκρουση τόσο σοβαρή όσο αυτή στην Ουκρανία.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ