Αθλιοι απατεώνες: Έβαζαν χημικά σε βουλγάρικο ηλιελαιο και το πουλούσαν για ελαιόλαδο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πατέρας και γιος μετέτρεψαν σε οικογενειακή επιχείρηση την παρασκευή και διάθεση νοθευμένου ελαιόλαδου στη Θεσσαλονίκη. Τι ακριβώς συνέβη; Οι δυο τους βάφτιζαν το ηλιέλαιο «παρθένο ελαιόλαδο» και το… μοσχοπουλούσαν τόσο στη χώρα μας όσο και στη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, ο 80χρονος και ο 36χρονος γιος του συνελήφθησαν από Αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών.

elaioladoapati

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των Ν. 4235/2014 «Ποινικές κυρώσεις επί μη συμμόρφωσης στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας ζώων και της διαχείρισης ΖΥΠ και ΠΠ»και Ν. 4177/2013 «Ρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών».

Το ηλιέλαιο εισαγόταν από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια με τη χρήστη των κατάλληλων χρωστικών ουσιών πωλούνταν ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» με διάφορες ετικέτες περιοχών της Ελλάδας και διοχετευόταν στην αγορά της Βουλγαρίας και της χώρας μας.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, δημιούργησαν κατάλληλη και οργανωμένη υποδομή για την παράνομη παρασκευή και συσκευασία ελαιολάδου, το οποίο παράγεται από την επεξεργασία ηλιελαίου με πρόσμιξη κατάλληλων χρωστικών ουσιών, χλωροφύλλη και καροτένιο.

elaioladoapati2

Κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε χθες (1/12) σε αποθήκη εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ειδών διατροφής και βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Δέλτα, με τη συνδρομή ειδικού κλιμακίου του Ε.Φ.Ε.Τ./Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας/Τμήμα Ελέγχου για την Προστασία των Καταναλωτών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • 6.644 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο ήταν σε δοχεία των 5 και 3 λίτρων με ετικέτες «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» διαφόρων εταιρειών
  • 6500 λίτρα ηλιέλαιο εντός επτά (7) πλαστικών δεξαμενών
  • Πληθώρα ετικετών που ανέγραφαν «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»
  • Μία (1) πλήρης και λειτουργική εγκατάσταση πλήρωσης και τυποποίησης ελαίων αποτελούμενη από σωληνώσεις και δεξαμενές περιέχουσες υγρό αγνώστου χημικής σύστασης και αμφιβόλου ποιότητας
  • 9.035 κενές μεταλλικές συσκευασίες αποθήκευσης ελαίου (δοχεία)
  • 358 κενές πλαστικές συσκευασίες και αποθήκευσης ελαίου (δοχεία)
  • 5 τιμολόγια παρελθόντων ετών
  • 1 Ι.Χ. Φορτηγό

elaioladoapati3

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Παράλληλα ελήφθησαν δείγματα από τα κατασχεθέντα συσκευασμένα προϊόντα νοθευμένου ελαιόλαδου, τα οποία θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ