Λευκός Οίκος: Η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει την αναγκαστική μεταφορά Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συναντά τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah El-Sisi στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι και επιβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση» την αναγκαστική μεταφορά Παλαιστινίων από τη Γάζα ή η Δυτική Όχθη.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι η Κάμαλα Χάρις, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σήμερα Σάββατο, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν, σε καμία περίπτωση, την αναγκαστική απέλαση Παλαιστινίων από τη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη».

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι των ΗΑΕ.

Σημειώνεται: «Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ιδέες σχετικά με τον σχεδιασμό για τη φάση μετά τη σύγκρουση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών ανοικοδόμησης, ασφάλειας και διακυβέρνησης».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η Χάρις είπε στον Σίσι ότι «οι προσπάθειες που σχετίζονται με την ανοικοδόμηση, την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση στη Γάζα μπορούν να επιτύχουν μόνο στο πλαίσιο ενός ξεκάθαρου πολιτικού ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό προς την ίδρυση του δικού του κράτους».

Τον περασμένο Οκτώβριο, στις 18 Οκτωβρίου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος απέρριψε τις προσπάθειες του Ισραήλ να ωθήσει τους Παλαιστίνιους να μεταναστεύσουν  από τη Λωρίδα της Γάζας και να αναζητήσουν καταφύγιο στο Σινά της Αιγύπτου μέσω του περάσματος της Ράφα. Ο Αλ Σίσι πρότεινε «οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να μεταφερθούν στην έρημο Νεγκέβ, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να εκκαθαρίσει την αντίσταση στη Γάζα».

Ο Αλ Σίσι τόνισε την ανάγκη οι κάτοικοι της Γάζας να παραμείνουν σταθεροί και παρόντες στη γη τους στη Λωρίδα , προειδοποιώντας ότι η έξοδός τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην «εκκαθάριση της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Το ισραηλινό κανάλι Kan εξέφρασε την «απογοήτευση» του Ισραήλ για τη θέση του Σίσι σχετικά με τη μάχη «Πλημμύρα στο Αλ Άκσα».

Στις αρχές αυτού του μήνα, ο Ιορδανός πρωθυπουργός Μπισέρ αλ Χασαουνέχ επιβεβαίωσε ότι οποιεσδήποτε απόπειρες ή δημιουργία συνθηκών εκτόπισης Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη αποτελούν κόκκινη γραμμή και η Ιορδανία θα τις θεωρήσει ως «κήρυξη πολέμου».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ