Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Αυξήθηκε το ποσοστό των Ουκρανών που υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ουκρανία, όπου συνεχίζονται οι καυτές συγκρούσεις με τη Ρωσία, φάνηκε ότι ο κόσμος διχάζεται για το αν πρέπει η χώρα να αρχίσει διαπραγματεύσεις  ή να συνεχίσει τις συγκρούσεις.

Ενώ το 45% των ερωτηθέντων σε όλη την Ουκρανία είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, το 48% παραμένει υπέρ της συνέχισης της σύγκρουσης.

Η πλειοψηφία των Ουκρανών που συμμετείχαν στην έρευνα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στις συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά 12 τοις εκατό από τον Φεβρουάριο, ενώ ο αριθμός που είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί έχει επίσης αυξηθεί.

Η έρευνα διεξήχθη τον Νοέμβριο σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ουκρανική «Strana» στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 2000 άτομα από τα οποία οι υποστηρικτές της συμφιλίωσης είναι στη νεότερη ηλικιακή ομάδα (18-35 ετών) (45%) και στην ανατολική Ουκρανία (51%).

Υποστηρικτές της συνεχιζόμενης σύγκρουσης προέρχονται από τη μεγαλύτερη ομάδα ηλικίας 36-50 ετών και από τα δυτικά της χώρας.

Οι γυναίκες ψηφίζουν κυρίως υπέρ των διαπραγματεύσεων. Ενώ το 48 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ψήφισαν υπέρ των διαπραγματεύσεων, το ποσοστό εκείνων που είπαν ναι στη συνέχιση των συγκρούσεων ήταν 44 τοις εκατό.

Ενώ το 40 τοις εκατό των ανδρών είναι υπέρ της διαπραγμάτευσης, το 51 τοις εκατό είναι κατά.

Σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου, ο αριθμός των Ουκρανών που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 9 μονάδες από 35% σε 44 τοις εκατό.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό όσων αντιτάχθηκαν στις διαπραγματεύσεις μειώθηκε κατά 12 μονάδες από 60 τοις εκατό σε 48 τοις εκατό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εισήγαγε νόμο που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και έχει επανειλημμένα πει ότι δεν σκοπεύει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.

Τον Νοέμβριο απέρριψε την πιθανότητα να συνάψει ειρήνη με τη Ρωσία «με κάθε κόστος». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί δεν είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν τα εδάφη τους στη Ρωσία και «θα σταθούν και θα συγκρουστούν μέχρι το τέλος».

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’ Μπράιεν δήλωσε στις 27 Νοεμβρίου ότι η απόφαση για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι, σε αντίθεση με το Κίεβο, η Μόσχα ποτέ δεν απέρριψε τις διαπραγματεύσεις.

«Εάν η ουκρανική πλευρά θέλει μια πραγματική διαδικασία διαπραγμάτευσης, όχι με θεατρικές χειρονομίες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να ακυρώσει το διάταγμα του Ουκρανού Προέδρου που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις», είπε.

Η Ρωσία επιμένει να αναγνωρίσει η Ουκρανία την τρέχουσα περιφερειακή πραγματικότητα και το ουδέτερο καθεστώς της χώρας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ