Ο Χάντερ Μπάιντεν ενώπιον του Κογκρέσου!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υιός του αμερικανού προέδρου αλλάζει τακτική – Οι κατηγορίες που αγγίζουν τον πατέρα του

Αν η προχωρημένη ηλικία του Τζο Μπάιντεν θεωρείται το μεγάλο πρόβλημα για την επανεκλογή του, ο γιος του Χάντερ ίσως τελικά αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2024.  Για τους Ρεπουμπλικάνους ο προεδρικός γιος είναι μπαζούκα που μπορεί, ανάλογα με την έκβαση των νομικων περιπετειών του, να τινάξει στον αέρα την προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του. Στον Χάντερ Μπάιντεν έχουν απαγγελθεί τρείς κατηγορίες, μεταξύ αυτών για παράνομη οπλοκατοχή και ψευδείς φορολογικές δηλώσεις, κατηγορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινή ως και 25ετούς φυλάκισης. Πλέον ο Χάντερ Μπάιντεν φαίνεται να  αλλάζει τακτική και εμφανίζεται πρόθυμος να καταθέσει δημοσίως ενώπιον του Κογκρέσου, ανταποκρινόμενος στην κλήτευση των Ρεπουμπλικάνων που ερευνούν σχεδόν κάθε πτυχή των επιχειρηματικών του συναλλαγών, καθώς διεξάγουν έρευνα για την παραπομπή του πατέρα του, Τζο Μπάιντεν. Ο Χάντερ χαρακτήρισε την έρευνα “εκστρατεία ψαρέματος” και αρνήθηκε να δώσει κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών, αλλά δήλωσε ότι θα “απαντήσει σε κάθε σχετική και συναφή ερώτηση” ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 13 Δεκεμβρίου. Ο Τζέιμς Κόμερ ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσε τον Χάντερ Μπάιντεν στις αρχές Νοεμβρίου να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου.  Μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν στοιχεία που να εμπλέκουν άμεσα τον πρόεδρο Μπάιντεν σε οποιαδήποτε παρανομία. Όμως οι βουλευτές επιμένουν ότι τα στοιχεία τους δίνουν μια εικόνα ” άσκησης επιρροής” στις επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας Μπάιντεν, ιδίως με πελάτες στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο ο Χάντερ Μπάιντεν θέλει να ζητηθούν έγγραφα του Τραμπ για να διερευνηθεί τυχόν πολιτική πίεση στην ποινική υπόθεση.  Ο Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου, έγραψε ότι οι κλητεύσεις είναι “ανεύθυνες” και προϊόν υπερβάλλοντος ζήλου της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων που “χρησιμοποιεί ως όπλο τις εξουσίες εποπτείας του Κογκρέσου”. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου εξετάζουν επίσης τους χειρισμούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ποινική έρευνα για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν.  

Ο Χάντερ Μπάιντεν κατηγορείται  για τρία κακουργήματα σχετικά με πυροβόλα όπλα που σχετίζονται με την αγορά ενός όπλου το 2018 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία έχει παραδεχθεί ότι ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά. Δεν έχουν απαγγελθεί νέες κατηγορίες για φοροδιαφυγή, αλλά οι εισαγγελείς έχουν επισημάνει ότι είναι πιθανόν να απαγγελθούν στην Ουάσινγκτον ή στην Καλιφόρνια, όπου ζει τώρα. Ο Χάντερ Μπάιντεν κατηγορείται πως το 2018 (όταν ο πατέρας του ήταν υποψήφιος για την προεδρία), αγόρασε ένα πυροβόλο όπλο Colt Cobra, δηλώνοντας ψευδώς στο ομοσπονδιακό έντυπο που έπρεπε να συμπληρώσει, ότι δεν ήταν εθισμένος ή δεν χρησιμοποιούσε παράνομες ουσίες. Ο Χάντερ εκείνο το διάστημα έκανε χρήση κρακ και κοκαϊνης. Το όπλο που απέκτησε, παρέμεινε στην κατοχή του για έντεκα μέρες, όταν η χήρα του αδελφού του Μπο, Χέιλι, με την οποία είχε συνάψει σχέση μετά τον θάνατο του Μπο, το εγκατέλειψε σε ένα παντοπωλείο. Ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος. Τον Ιούλιο ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν είχε συνάψει συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές, στα πλαίσια της εκδίκασης φορολογικής υπόθεσης. Η συμφωνία προέβλεπε την απόσυρσή τους και σε αντάλλαγμα ο Χάντερ Μπάιντεν δήλωσε ένοχος σε κατηγορίες για εσκεμμένη παράλειψη καταβολής φόρων εισοδήματος. Απορρίφθηκε όμως από την δικαστή ενώ και μια δεύτερη συμφωνία επίσης κατέρρευσε όταν ο Χάντερ Μπάιντεν απέσυρε την ομολογία ενοχής. Την ίδια ώρα παραμένουν ανοικτές οι έρευνες για τις εμπορικές του δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ, σε Ουκρανία και Κίνα. 

Ο Χάντερ Μπάιντεν φαίνεται να έχει ένα νέο νομικό σχέδιο, το οποίο θα εξελίσσεται παράλληλα με την εκστρατεία επανεκλογής του πατέρα του. Για χρόνια, καθώς ο υιος Μπάιντεν αντιμετώπιζε μια παρατεταμένη ποινική έρευνα, του έλεγαν να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς και να περιμένει ήσυχα την αθώωση. Αυτή η στρατηγική, που προτιμήθηκε από βετεράνους Δημοκρατικούς απέτυχε, σχολιάζει σε άρθρο του το Politico. Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο Χάντερ Μπάιντεν έχει καταθέσει ένα μπαράζ μηνύσεων και έχει αμφισβητήσει την παραπομπή του σε δίκη χαρακτηρίζοντας την εισαγγελική έρευνα αποτέλεσμα της πίεσης των Ρεπουμπλικανών. Προσπαθεί ακόμη και να κλητεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Η αντεπίθεση θα παιχτεί στις αίθουσες των δικαστηρίων και δημοσίως, ακριβώς την ώρα που ο πατέρας του ανεβάζει στροφές στην εκστρατεία επανεκλογής του.

Μεταξύ των συμβούλων του Τζο Μπάιντεν και των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, υπάρχει διαφωνία σχετικά με τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο και τον γιο του. Ορισμένοι σύμβουλοι στον Λευκό Οίκο είναι “ενοχλημένοι που είναι πιο επιθετικός, επειδή δεν ξεκαθαρίζει την τακτική και τη στρατηγική”. Αλλοι ανησυχούν, επίσης, ότι η αντιπαράθεση του Χάντερ Μπάιντεν στο δικαστήριο απλώς στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στις νομικές εμπλοκές του, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και την προσωπική του μάχη με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Για αυτούς η υπερβολική εμπλοκή με τους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένου του Ρούντι Τζουλιάνι και των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης, ενέχει τον κίνδυνο να νομιμοποιήσει τις πιο ακραίες επιθέσεις τους εναντίον της οικογένειας του προέδρου. Αλλά πολλοί συνεργάτες του Μπάιντεν  το βλέπουν διαφορετικά. Κάποιος αποκάλεσε την προσεκτική προσέγγιση “ξεπερασμένη λογική της δεκαετίας του 1990” και είπε ότι, στον 21ο αιώνα, είναι απερίσκεπτο να αφήνει κανείς αναπάντητες τις κατηγορίες. Αλλωστε αυτή ήταν και η τακτική του Ντόναλντ Τραμπ όταν απαντούσε στα… σκάνδαλα. Μιλάς δυνατά, κινείσαι γρήγορα και χτυπάς…


Εστία της Κυριακής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ